НОВИНИ

Учени от БАН и СУ се специализират в производството на прозрачно OLED фолио

След тънките LED дисплеи на телевизорите, невероятно, но факт, иновациите вече ни предлагат и ултра тънки таблети, които можем да навиваме на руло в чантата си или смартфони, които да носим като гривни на ръката си. Учените от БАН съвместно с техни колеги от Софийския университет се специализират и в производството на т. нар. прозрачно OLED фолио.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:01, 07.06.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Ще дойде съвсем скоро - времето, когато лаптопът ще е просто фолио. А смартфонът ще е едновременно телефон и бижу на китката. Всъщност това време вече е тук, ЛЕД картини на стената, дори аксесоари в модата. На Евровизия Поли Генова представи България в костюм със светещи диоди. От старото поколение - набитотo око на учените от БАН не може да бъде излъгано. Защото те вече произвеждат не LED дисплеи, а т. нар. OLED повърхности с органични кристали.

Доц. Рени Томова - ръководител на Лаборатория OLED към ИОМТ - БАН: Основното предимство на новия вид дисплей е, че те могат да се отлагат върху абсолютно всякакви подложки - гъвкави като тази, могат върху стъклени, метални. Но бъдещето е на гъвкавите подложки естествено. Картината първо е по-ясна. Второ можеш да се движиш и да си го гледаш, не е необходимо да седиш в центъра.

Основната разлика между неорганичните и органичните дисплеи е, че органичните излъчват светлина от своята повърхност. При неорганичните задължително има подсведка. Точно поради тази причина изображението не се променя в зависимост от ъгъла, под който го наблюдаваме. Освен всичко друго това изображение не трепти и е много по-безвредно за очите. Но амбициите на хората от БАН прекрачват дори тези граници.

Доц. Рени Томова - ръковоридел на Лаборатория OLED към ИОМТ - БАН: Новата ера е най-вече в приложението за осветление. Може да бъде залепено върху прозорец. И залепено върху прозореца през деня прозорецът си е прозорец, а като се стъмни и го включиш в мрежата, то започва светлина, целият прозорец става бял и все едно имитира дневната светлина, която ти влиза в къщата.

А ако не ви се плащат и 3-те волта, която ще харчи лампата-прозорец, от външната му страна може да си монтирате органична соларна клетка. През деня акумулира слънчева енергия и я преработва в електричество. Но докато чакаме масовото производство, проблемът остава единствено цената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Данаилов се завърна на театралната сцена
Стефан Данаилов се завърна на театралната сцена
Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в Панагюрище
Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в Панагюрище