НОВИНИ

Барак Обама: Нападението в Сан Бернардино е терористичен акт

Американският президент Барак Обама обяви, че нападението в Сан Бернардино е терористичен акт за избиване на невинни хора. В телевизионно обръщение към нацията от Овалния кабинет в Белия дом Обама изтъкна, че Съединените щати ще преследват терористите по целия свят.

bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 07.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В обръщението си Обама все пак успокои американците, че засега няма данни Саид Фарук и Ташфин Малик да са действали от името на терористична група. Според държавния глава обаче е ясно, че двамата са поели по пътя на радикализацията. Президентът нарече бандити и убийци членовете на групировката "Ислямска държава" и обеща, че Съединените щати ще преследват терористите където и да се намират.


Барак Обама,президент на САЩ
"Ще унищожим групировката Ислямска държава и всяка друга организация, която се опита да ни навреди. Заплахата от тероризма е реална, но ние ще се справим с нея."


Американският президент приветства усилията на Великобритания, Франция и Германия, които засилиха участието си в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". Вашингтон също увеличи бомбардировките срещу петролната инфраструктура на екстремистите през последната седмица. Обама увери, че Съединените щати ще продължат да обучават и снабдяват умерените бунтовници в Ирак и Сирия, но ясно заяви че няма да допусне американски войници да участват в сухопътни операции срещу "Ислямска държава".


Президентът направи телевизионното обръщение четири дни след като роденият в Съединените щати Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик, и двамата с пакистански произход, откриха огън в социален център в Сан Бернардино, щата Калифорния и убиха 14 души. Двамата бяха застреляни по-късно от полицията. Има данни, че Фарук и Малик са се радикализирали от пропагандата на "Ислямска държава" и са действали самостоятелно, заради което не са били наблюдавани от властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Крайната десница спечели в 6 от 13 региона на Франция
Крайната десница спечели в 6 от 13 региона на Франция
Турция няма да изпраща повече войски в северен Ирак
Турция няма да изпраща повече войски в северен Ирак