НОВИНИ

Запорираха вземанията на "Булмаркет рейл карго" заради Хитрино

Фирмата "Булмаркет рейл карго", която носи отговорност за влаковата катастрофа в Хитрино, поетапно изпразва банковите си сметки. Затова сигнализираха адвокатите на пострадалите. Те са поискали от съда да запорира сделките на компанията. Пострадалите ще потърсят съдебна отговорност и на Министерството на транспорта, както и на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" заради издаването на лиценз на фирмата. Тихомир Игнатов по темата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:22, 21.08.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Близо осем месеца след трагедията исковите молби все още са на фаза размяна на документи. И докато пострадалите очакват своите обезщетения, адвокатите им разказват, че фирмата, която ще трябва да плати по-голямата част от тях, поетапно изчиства валутните наличности по сметките си.

Адв. Николай Димитров, адвокат на пострадалите от взрива в гара Хитрино: Фирмата действа изключително предпазливо. Прави цесии на своите вземания, прави тристранни прихващания, представя различни сметки от тези на фирмата. Поредица от действия, които целят да разчистят своето имущество и да нямат обезпеченост на вземанията, които пострадалите имат към тях.

Защитата на пострадалите е поискала обезпечителни мерки. Няколко състава на Софийския градски съд са допуснали запори на вземанията на "Булмаркет" от големите търговци на горива в България.

Става въпрос за сключени договори и анекси за периода 2015-2017 г. Фирмите са предупредени, че ако се опитат да прикрият финансовите си отношения с „Булмаркет", ще им бъде търсена имуществена отговорност и ще бъде поискана цялостна проверка на дейността, която извършват на територията на България и Европейския съюз. Адвокатите ще поискат от съда да бъдат привлечени и свидетели, които ще дадат показания относно бизнес структурата на двете фирми.

Адвокат Николай Димитров, адвокат на пострадалите от взрива в гара Хитрино: "Булмаркет ДМ" е основната фирма. Там са основните капитали. Има няколко малки създадени фирми, които извършват дейност, а всъщност са финансово необезпечени. Към тях са на лице крупни кредитни експозиции необезпечени.

От адвокатската кантора заявиха, че ще потърсят съдебна отговорност още и на Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

Адвокат Николай Димитров, адвокат на пострадалите от взрива в гара Хитрино: На етап от процеса планираме да привлечем и държавни органи и структури, институции, които са допуснали създаването на такава фирма. Нейното учредяване, нейното функциониране. Те биха били ответници по делото и би следвало да заплатят в случай, че не може да осигурим обезщетение за пострадалите.

Управителят на "Булмаркет" Станко Станков отказа за застане през камерата ни. По телефона обясни, че фирмата е съгласна да даде обезщетения на потърпевшите под формата на активи и недвижими имоти, но предложението им не е прието. Станков каза още, че по темата се спекулира много. Затова докато не се произнесе съдът няма какво да каже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем от разрушените къщи в Хитрино вече се строят
Осем от разрушените къщи в Хитрино вече се строят
Какво ще се случи със свлачищните райони и деретата в район Аспарухово?
Какво ще се случи със свлачищните райони и деретата в район Аспарухово?