Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Запорираха вземанията на "Булмаркет рейл карго" заради Хитрино

Фирмата "Булмаркет рейл карго", която носи отговорност за влаковата катастрофа в Хитрино, поетапно изпразва банковите си сметки. Затова сигнализираха адвокатите на пострадалите. Те са поискали от съда да запорира сделките на компанията. Пострадалите ще потърсят съдебна отговорност и на Министерството на транспорта, както и на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" заради издаването на лиценз на фирмата. Тихомир Игнатов по темата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:22, 21.08.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Близо осем месеца след трагедията исковите молби все още са на фаза размяна на документи. И докато пострадалите очакват своите обезщетения, адвокатите им разказват, че фирмата, която ще трябва да плати по-голямата част от тях, поетапно изчиства валутните наличности по сметките си.

Адв. Николай Димитров, адвокат на пострадалите от взрива в гара Хитрино: Фирмата действа изключително предпазливо. Прави цесии на своите вземания, прави тристранни прихващания, представя различни сметки от тези на фирмата. Поредица от действия, които целят да разчистят своето имущество и да нямат обезпеченост на вземанията, които пострадалите имат към тях.

Защитата на пострадалите е поискала обезпечителни мерки. Няколко състава на Софийския градски съд са допуснали запори на вземанията на "Булмаркет" от големите търговци на горива в България.

Става въпрос за сключени договори и анекси за периода 2015-2017 г. Фирмите са предупредени, че ако се опитат да прикрият финансовите си отношения с „Булмаркет", ще им бъде търсена имуществена отговорност и ще бъде поискана цялостна проверка на дейността, която извършват на територията на България и Европейския съюз. Адвокатите ще поискат от съда да бъдат привлечени и свидетели, които ще дадат показания относно бизнес структурата на двете фирми.

Адвокат Николай Димитров, адвокат на пострадалите от взрива в гара Хитрино: "Булмаркет ДМ" е основната фирма. Там са основните капитали. Има няколко малки създадени фирми, които извършват дейност, а всъщност са финансово необезпечени. Към тях са на лице крупни кредитни експозиции необезпечени.

От адвокатската кантора заявиха, че ще потърсят съдебна отговорност още и на Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

Адвокат Николай Димитров, адвокат на пострадалите от взрива в гара Хитрино: На етап от процеса планираме да привлечем и държавни органи и структури, институции, които са допуснали създаването на такава фирма. Нейното учредяване, нейното функциониране. Те биха били ответници по делото и би следвало да заплатят в случай, че не може да осигурим обезщетение за пострадалите.

Управителят на "Булмаркет" Станко Станков отказа за застане през камерата ни. По телефона обясни, че фирмата е съгласна да даде обезщетения на потърпевшите под формата на активи и недвижими имоти, но предложението им не е прието. Станков каза още, че по темата се спекулира много. Затова докато не се произнесе съдът няма какво да каже.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Осем от разрушените къщи в Хитрино вече се строят
Осем от разрушените къщи в Хитрино вече се строят
Какво ще се случи със свлачищните райони и деретата в район Аспарухово?
Какво ще се случи със свлачищните райони и деретата в район Аспарухово?