НОВИНИ

Работещите от военния завод ЕМКО излязоха на протест

Над 400 служители от производствените бази на оръжейното дружество в Трявна и село Белица се обявиха против спирането на лиценза за търговия. Заради открити нарушения при съхранението на боеприпаси, Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките замрази продажбите на продукция от завода. Работниците възнамеряваха да блокират прохода Хаинбоаз, но бяха спрени от полицията.

bnt avatar logo
от И. Бисерова, З. Илиева
17:57, 21.08.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Работниците от завод ЕМКО се страхуват заводът да не спре работа, защото, по думите им - ако това се случи, 1000 семейства остават без препитание.

- За мене това решение ще бъде най-гадното за целия град.

- Трявна е ликвидирана, да си помислят. Хората имат семейства, имат ученици.

- До какво ще доведе ли - глад и мизерия за народа в Трявна, децата ни ще продължат да бягат и да не се завръщат тук.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Държавата застава зад работниците, ние разбираме тяхната загриженост, те ще работят но все пак вместо да бъдат изкарвани да затварят пътища, ръководството на дружеството трябва да предприеме незабавно действия за отстраняване на нередностите.

Напрежението започна преди месец и половина. Контрол на общоопасните средства към МВР открива нарушения в начина, по който се складират боеприпасите. Затова се спира лицензът за търговия за срок от 6 месеца.

Ръководството на завода и Министерството на икономиката обаче влязоха в задочна полемика. Управителят на дружеството твърди, че предписанията вече са изпълнени, а министърът, че все още има нарушения.

Славчо Димиев, директор производствени бази Трявна и Белица: „Това, което е констатирано като нарушения, за които ние смятаме, че не са такива, независимо дали ние ги приемаме като нарушения или не. Това, което е предписано от Министерство на вътрешните работи, ние сме го отстранили"
Емил Караниколов, министър на икономиката: Много странно се нагнетява напрежението във военно-промишления комплекс и искаме за разясним ситуацията.

В складовата база се държат боеприпаси и вещества, които не трябва по закон не трябва да се държат на едно място, това е изключително опасно за работещите, а и въобще за населението в този регион.

Според съдружника и доскорошен собственик на ЕМКО Емилиян Гебрев нарушения в завода няма, но по думите му има целенасочена акция срещу предприятието. Министърът на икономиката заяви, че са извършени проверки във всички държавни и частни военни заводи, но нарушенията при тях не са открити. Забраната за търговия в ЕМКО ще остане докато не бъдат отстранени нередностите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече бройки за обучение на медицински сестри и акушерки искат от ЮЗУ
Повече бройки за обучение на медицински сестри и акушерки искат от ЮЗУ
Мъж, носещ колан с експлозиви, е застрелян в Испания
Мъж, носещ колан с експлозиви, е застрелян в Испания