НОВИНИ

Какво ще се случи със свлачищните райони и деретата в район Аспарухово?

В плана за горите край Варна, който трябва да бъде подписан утре, не са взети предвид рисковите водосборни зони над район Аспарухово, където пороят преди 3 години отне живота на 13 души. За това сигнализираха днес от инициативата "Да спасим горите край Аспарухово" по време на общественото обсъждане на горско-стопанския план за следващите 10 години.

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 21.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Според плана, представен от експерти на Държавното горско стопанство във Варна, е предвидена сеч на близо 9 на 100 от горския масив край Аспарухово.

Екатерина Димова: Тези места са третирани като нормални гори! В тях има предвидени сечи и ние се притесняваме, че при такива сериозни пропуски в никакъв случай планът не трябва да бъде приет, тъй като ще застраши живота на хората!

За свлачищните райони и деретата, които са рискови след поройни дъждове, има специална министерска заповед да се планира залесяване. В плана за следващите десет години обаче такава дейност не е предвидена.

Екатерина Димова: Но тъй като изготвилият лесостопанския план не е бил запознат с тази заповед, той не е и предвидил нищо...Той трябва да поправи тази грешка.
Иван Иванов - директор на Държавно горско стопанство - Варна: Ние не сме хора, които се стремим да допринесем нещо лошо в областта на горите. Идеята на всички служители на горското стопанство е гората сама да се възобнови.
Иванка Казакова: Единствено гората прави това, че задържа почвата и тя не се отмива, и това е единственото, което спира ерозията и свлачищата на практика.

По време на обсъждането липсваше представител на фирмата, изготвила плана.

Иванка Казакова: Тоест тук никой не може да отговори компетентно на въпросите, тъй като хората от дирекцията по горите във Варна даже не са чели това, което обсъждаме.

Директорът на Горското стопанство във Варна Иван Иванов обеща, че всички искания на хората ще бъдат обсъдени и ако е необходимо, ще бъдат направени промени в лесоустройствения план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запорираха вземанията на Булмаркет рейл карго заради Хитрино
Запорираха вземанията на "Булмаркет рейл карго" заради Хитрино
Нови ограничения в движението по Цариградско шосе
Нови ограничения в движението по "Цариградско шосе"