НОВИНИ

Беноа Амон е кандидатът на социалистите за президент на Франция

С близо 59 % Беноа Амон спечели номинацията за президент на френската левица. Бившият образователен министър, критик на икономическата политика на управляващите, победи досегашния премиер Манюел Валс.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:30, 30.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

49-годишният Беноа Амон спечели президентската номинация на френската левица.

Беноа Амон - кандидат на френските социалисти за президент на Франция: "Тази вечер, левицата вдига глава, поглежда към бъдещото и иска да спечели."

Привържениците на левицата видяха надежда за обединение на партията и успех на изборите през април и май. Те избраха критика от крайно лявото пред лявоцентриста с премиерски опит.

Манюел Валс призна поражението си.

Манюел Валс: "Беноа Амон е кандидатът на нашето политическо семейство. Желая му успех в битката, която предстои."

Амон обещава 750 евро универсален месечен доход за всички французи, ако стане президент, но преди това ще трябва да се справи с различията в социалистическата партия. Победител и победен демонстрараха солидарност, но Валс поздрави с ръка с разтворени пет пръста и някои видяха в това обещание за среща с избирателите с пет години, колкото е президентския мандат.

На френските социалисти предстои трудно бъдеще, защото се смята, че привържениците на Валс ще дадат гласовете си за амбициозния Еманюел Макрон, който се отдели от партията, без да ѝ е бил член и води собствена кампания.

Според проучване, публикувано вчера, на първия тур през април, кандидатът на десницата Франсоа Фийон и Еманюел Макрон ще получат 22 и 21 процента срещу 25 на сто за Марин льо Пен, но при всички случаи водачката на крайната десница ще бъде победена на втория тур през май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извадиха община Дупница от списъка за финансово оздравяване
Извадиха община Дупница от списъка за финансово оздравяване
Красотата на България, уловена от птичи поглед
Красотата на България, уловена от птичи поглед