НОВИНИ

Без номинация за главен прокурор на пленума на ВСС, протести за и против Гешев

Днес е третото заседание на Висшия съдебен съвет, на което могат да се издигат кандидатури за главен прокурор. Заседанието протече под обсадата на протест срещу единствената до този момент кандидатура, тази на Иван Гешев, който в момента е заместник на Сотир Цацаров. Пред ВСС имаше и протест в подкрепа на Гешев. Иво Никодимов следи случващото се пред съвета.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:05, 25.07.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Нова кандидатура за главен прокурор няма. Днес на третото заседание такава не беше издигната. Остава още една възможност - в понеделник на 29 юли. Това право има единствено правосъдният министър, тъй като цялата прокурорска колегия на ВСС вече издигна своята кандидатура и тя е на Иван Гешев. Данаил Кирилов до момента заявява, че няма да се възползва от правото си да издигне кандидатура. Дали ще промени това решение, предстои да видим в следващите няколко дни.

Аргументите на протестиращите срещу Иван Гешев са, че в интервюто, което той даде преди два дни за БНТ, е направил недопустими за магистрат политически изказвания. Не е показал политическа независимост и по този начин е нарушил етичния кодекс на магистратите. Нещо, заради което Христо Иванов, в качеството си на председател на "Да, България" внесе във ВСС искане за започване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев.

Христо Иванов, председател на "Да, България": Не, ние не сме кибер терористи. Ние сме много гневни граждани, които няма да приемат върховната наглост досега, човек като Иван Гешев, погледнете го на хубавата снимка, която сме избрали, да стане главен прокурор. Това е абсолютно недопустимо, затова им казваме - или го оттеглете, или оставка.Оставка! Оставка!
;

Тези, които подкрепят Иван Гешев, настояват, че единствено прокурорската колегия на ВСС е тази, която може да издига кандидатури, че ВСС е този, който може да избере или да не избере главен прокурор и е недопустима подобна политическа намеса от страна на политически партии, които да казват кой да бъде издигнат и кой да се се оттегли.

Между протестиращите срещу кандидатурата на Гешев и тези, които застават зад него възникна спор. Вижте повече във видеото.

В същото време следователите, прокурорите и съдебните служители от Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура, излязоха със свое становище, в което единодушно подкрепят кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

Преди да стане заместник - главен прокурор Иван Гешев беше ръководител на Специализираната прокуратура, а като заместник на главния прокурор това е неговият ресор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите също са на мнение, че мерките за чумата по свинете са закъснели
Депутатите също са на мнение, че мерките за чумата по свинете са закъснели
Горещата вълна в Европа продължава
Горещата вълна в Европа продължава