НОВИНИ

Без обхват в монтанското село Сталийска махала

В монтанското село Сталийска махала абонати на един от трите мобилни оператора остават без постоянно покритие. В същото време доставчикът на услугата продължава да предлага нови договори за населеното място. Хората, които се подвели по изгодните на пръв поглед условия, не могат да ги прекратят. Липсата на постоянно покритие блокира и работата на местното кметство, което ползва същия мобилен оператор.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
10:31, 07.06.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Село Сталийска махала е с повече от 1 500 жители, но не за всички комуникациите са надеждни. Абонати на един от мобилните оператори са принудени с телефон в ръка да обикалят селото, за да намерят обхват, най-често връзка с номера им няма.

Стефка Цветанова е собственик на фирма и преди близо година и предложили изгодни условия за мобилната услуга. Още преди да подпише договора, се усъмнила дали покритието е достатъчно, но от мобилния оператор били убедителни.

Стефка Цветанова: Показаха ни на техните телефони, че има обхват, но след като започнахме да ползваме услугата, то се оказа, че въобще нямаме обхват. Интернет също е много зле. Докараха тук някакви устройства, които нали, да подсилят, по същия начин продължихме.

Сега Стефка и служителите и имат 45 карти на въпросния мобилен оператор, но рядко ползват телефоните.

Стефка Цветанова: Повечето моменти няма, особено с тези обикновените телефони, които служещите употребяват.

БНТ: Ако единственият телефон, който хората ползват е на този оператор, какво правят?

Стефка Цветанова: Ами надяваш се да има обхват.
Невена Тодорова, служител: Не можем да си вършим работата просто. Няма и интернет. Няма обхват.
Лора Василева: Не съм доволна, няма обхват… Прекъсва, изключва се.

От година и половина без телефонна връзка често е и местното кметството, защото договорът, който общината в Лом е сключила, е със същия мобилен оператор.

Тотка Живкова, служител в кметството: Има моменти, когато спешно трябва да направим справка с колегите, защото сме в група. Не може да се набира.

Част от работния ден в кметството минава в търсене на връзка, за да успеят служителите да изпълнят задълженията си. Към същия оператор са и стационарните телефони в сградата.

Тотка Живкова, служител в кметството: Не можеха да ни набират гражданите. Обаждахме се, обяснението беше, че клетките, тука малко ли са клетките, няма клетки, нещо в такъв смисъл… Трябва да се движиш из двор или на улица или в стаята, както сме ние в кметството, за да можеш да намериш и да си проведеш разговора.

В селото не разчитат на телефоните в спешни случаи.

Стефка Цветанова: Наложило се е за свекърва ми, беше зле, да се обадя на Бърза помощ, да видя нали, може ли да я приемат и в този момент нямаше.

От фирмата твърдят, че са подведени.

Стефка Цветанова: Има дребен шрифт, който почти никой не го чете. В този дребен шрифт са неустойките, примерно на карта, не си спомням, 200 лева беше, на карта нали.

Искат да прекратят договора, но ще трябва да платят и солидна сума, защото неустойката за всички телефони е повече от 8 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездните раждания се превръщат в хита на лятото
Звездните раждания се превръщат в хита на лятото
Откраднаха оборудване за видеонаблюдение в резервата „Сребърна“
Откраднаха оборудване за видеонаблюдение в резервата „Сребърна“