НОВИНИ

Без ток и заплати в Русенската корабостроителница

Вече девет дни Русенската корабостроителница е запечатана от частен съдебен изпълнител. 102 работници са в принудителен престой от две седмици, а от три месеца са без заплати. В същото време днес ръководството на предприятието спря тока в района, защото има натрупан дълг от 100 хиляди лева, и така блокира работата на пристанище Запад и още три частни фирми.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
22:05, 06.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Фирмата „Русенска корабостроителница Запад АД" е основана през декември 2013 г., а през февруари 2014 г. получава кредити от 28,5 милиона евро и купува търговското предприятие Русенска корабостроителница. То е заложено пред КТБ, която преди 9 месеца подаде иск фирмата да бъде обявена в несъстоятелност, след което беше назначен синдик. На 25 февруари тази година русенската корабостроителница беше запечатана за пореден път, с което и 102-ма работници отново останаха зад оградата и без средства за живот.

Митко Димитров - изпълнителен директор на „Русенска корабостроителница Запад": „Това са 102-ма души и с тях са свързани още 400 души, представете си колко хора зависят от това фирмата да работи. Ако ни оставят да работим, ще можем да се разплатим."

Тази сутрин три частни фирми и Пристанище Запад получиха писма, че остават без ток, защото го получават по договор от корабния завод. Докога ще бездействат- никой не ги е уведомил.

Данка Димитрова - представител на фирма, останала без електрозахранване: „Крановете не работят, не знаем какво ще правим, търпим загуби".

По-късно фирмите и пристанището потърсиха правата си и така на портала на корабостроителницата се появи частен съдебен изпълнител, за да поиска токът отново да бъде пуснат.

Милкана Македонска - частен съдебен изпълнител: „Не би следвало да е спрян токът, чакаме сега ръководството, ще видим."

Съдията и изпълнителният директор Митко Димитров обаче не стигнаха до съгласие. Според него докато работниците не получат достъп до корабите, които в момента са поръчани, няма как да бъде осъществено плащане към никой от кредиторите. В същото време днес работещите подадоха сигнал до Инспекцията по труда заради неизплатените си заплати, а утре сутринта са на среща с областния управител на Русе, от когото искат помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидал Алгафари представи нова книга
Нидал Алгафари представи нова книга
Тежка буря във Франция уби двама души, а 600 000 домакинства останаха без ток
Тежка буря във Франция уби двама души, а 600 000 домакинства останаха без ток