НОВИНИ

Как се проверяват списъците за дублиране на гласоподаватели у нас и в чужбина?

Врачанското село Лиляче е прочуто с най-много изселници извън страната на глава от населението. Близо половината му жители вече две десетилетия са се преселили в чужбина, където са намерили поминък. В селото се шегуват, че някои семейства вече са второ и трето поколение европейци. Но присъстват ли в избирателните списъци в България и кой трябва да ги заличи?

Милена Кирова
от Милена Кирова Илияна Минковска
20:48, 06.03.2017
Чете се за: 01:26 мин.
Избори 2017

Цялата фамилия на Георги Иванов - сестри, лели, чичовци и братовчеди от години са се пръснали по света. Някои са гурбетчии в Италия, други в Испания, или Гърция.

Георги Иванов, с. Лиляче: "За едно гласуване няма да се върнат, те всички са на работа, само да си харчат парите, няма смисъл. Но там може да гласуват, в посолство ли, не знам."

Съседката му 83-годишната Гена Цветкова вижда децата и внуците си само веднъж в годината.

Гена Цветкова, с. Лиляче: "У Италия са моите. Сега идват избори, но те няма да се върнат да гласуват тук, в никакъв случай, лятото си идват всичките за по месец, но сега за изборите - не. Там може да гласуват."

Децата на Гена, както и всички други българи в чужбина, които са подали заявление за гласуване извън страната се включват в списък на Централната избирателна комисия. От комисията извършват проверка дали желаещите да упражнят правото си на глас, отговарят на всички изисквания затова. И чак тогава списъкът се изпраща на Министерството на външните работи, а от там и на Главна дирекция ГРАО, за да може тези хора да бъдат автоматично заличени от избирателните списъци по постоянен адрес.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: "В случай, че тези български граждани в деня на изборите не са в чужбина , независимо, че са подали заявление, те могат да гласуват в секцията си по постоянен адрес, като в този случай те се дописват под черта в избирателния списък и не е необходимо представянето на каквото и да било допълнително удостоверение от страна на общината. Единственото, което е - попълват декларация, че не са гласували в изборите на друго място."

Кметът на Лиляче казва, че цели семейства живеят в чужбина и настоящият им адрес е зад граница.

Цветан Цветков, кмет на с. Лиляче: "Тях ги няма в списъците тук, щом имат настоящ адрес в чужбина. Но има хора, които нямат настоящ адрес там и ги има тук в списъците."

Ако някой все пак се опита да злоупотреби - контролът ще бъде осъществен едва след изборите.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: "Веднага след изборите се предават списъците на ГД ГРАО, за да може да бъде извършена проверка дали има избиратели, които са гласували в нарушение на Изборния кодекс или пък са гласували два пъти в същите избори."

При доказване на подобни нарушения следва да се повдигне обвинение съгласно наказателния кодекс. Според кметът на Лиляче това, че има жители на селото, които в действителност не живеят в България, но чиито имена все още са в избирателните списъци, не е проблем. Той твърди, че грешки са изключени, тъй като местните се познават и по лице, и по име и информацията винаги може да бъде засечена. Излиза, че проблемът остава за по-големите населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една година след опита да бъде съборен складът на Одрин 8 в Пловдив
Една година след опита да бъде съборен складът на "Одрин" 8 в Пловдив
Сръбската полиция задържа 47 души при мащабна антикорупционна операция
Сръбската полиция задържа 47 души при мащабна антикорупционна операция