След изборите в Швеция: Никоя партия няма да има мнозинство в парламента

Никоя от партиите и коалициите няма да има мнозинство в шведския парламент. Това показват неокончателните данни от парламентарните избори в Швеция, които се проведоха вчера. Двете основни коалиции са с почти изравнени резултати, а антиимигрантската Шведски демократи не постигна предричаните ѝ 20% от гласовете.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:37, 10.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Лявоцентристката коалиция, в която влиза и управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия, получава 40,6 % от гласовете. За опозиционния дясноцентристки блок Алианс са гласували 40,1 на сто. На трето място се нарежда евроскептичната и антиимигрантска партия Шведски демократи с около 18 % от гласовете. Въпреки, че подкрепата е по-малко от очакваното, формацията значително увеличава местата си в парламента. Шведският премиер Стефан Льовен вече обяви, че няма да подаде оставка, въпреки призивите за това.

Стефан Льовен, министър-председател, Шведски социалдемократи: "Най-важното в момента е да не се спекулира, партиите да не се нагърбват с тежки политически позиции. Вместо това да оставим силната машина на шведската демокрация да си свърши работата. Имаме две седмици до началото на новата парламентарна сесия. Ще работя спокойно като премиер и с уважение към избирателите и шведската изборна система. И ще действаме както трябва когато окончателните резултати са ясни."

А от Шведски демократи обявиха, че са готови да преговарят с всички.

Джими Окесон, лидер на партията Шведски демократи: "Готов съм да говоря с другите партии. Готов съм да преговарям и да си сътруднича с всички останали партии."

Очертава се дълъг и сложен процес на формиране на коалиционно правителство, като според анализатори е по-възможната коалиция е дясноцентристка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Седем души бяха ранени при нападение с нож в Париж
Седем души бяха ранени при нападение с нож в Париж
В БАН решават дали НИМХ да излезе от структурата им
В БАН решават дали НИМХ да излезе от структурата им