НОВИНИ

Безплатна детска млечна кухня в Кресна

Тази седмица в рубриката „Търси доброто” ви показваме как в една от малките и бедни общини в страната съветниците отделиха част от приходите си, за да може децата да получават безплатна храна. За млечната детска кухня в Кресна не се заплаща. Това стана възможно след като общинските съветници намалиха заплатите си с 20%. Така малкото градче е единственото населено място в страна, в което родителите на деца от 1 до 3 години няма да заплащат за изхранването им.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
16:33, 18.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Любов Ценкова се грижи за 3 деца, като на 2 от тях е приемен родител. Жената казва, че трудно би се справила с отглеждането им без безплатната млечна кухня.

Любов Ценкова: "Разнообразно е тук храненето. У дома не може да готвиш постоянно, за 3 деца особено, и тая кухня е голямо улеснение."

Около 40 родители взимат храна за децата си от млечната кухня. Броят им се увеличил почти двойно след като тя станала безплатна.

"Доста добра идея, наистина е първата в страната, за която не се плаща."

"И сме изключително благодарни на новия кмет Николай Георгиев, който направи млечната кухня безплатна и е голямо улеснение за майките."

Майките казват, че сега пестят около 30 лева на месец, а за храна на децата си плащат само събота и неделя, когато кухнята не работи.

"През целия ден му е подсигурено яденето, деля го на 3 – на обяд му давам второто, вечерта супата, следобяд десерта."

Благородната идея за безплатното изхранване на децата до 3 години е на общинския съветник Георги Костов. По негово предложение съветниците от Кресна всеки месец дават около 70 лева от заплатите си, като парите отиват за издръжка на кухнята.

Георги Костов – общински съветник: "Отглеждането на едно дете е свързано с разходи. С това се опитваме да помогнем на младите семейства, поне от малко да намалим техните разходи."

Костов е категоричен, че добрите дела в Кресна няма да спрат до тук – съветниците планират да повишат двойно помощта за раждане на второ дете - от 500 на 1000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рублата пада заради неуспеха в Доха
Рублата пада заради неуспеха в Доха
Бивши служителки на следствието в Пловдив откраднали 200 хиляди лева
Бивши служителки на следствието в Пловдив откраднали 200 хиляди лева