НОВИНИ

Безплатна мобилна игра запознава учениците с техните права и задължения

Безплатно мобилна игра запознава децата с техните права и задължения, с работата на институциите и с принципа за разделение на властите. Инициативата е на Сдружение “Праводач”, в което на доброволни начала членуват студенти по право и от други хуманитарни специалности. Целта е повишаване на правната култура на младите хора.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Н.Сутрева, М.Малева
21:40, 30.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Играта има 6 нива и е интересна както за децата, така и за по-големите. Първото ниво разяснява принципът за разделение на властите. Следващите 3 по достъпен и забавен начин запознават със законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Останалите две нива са посветени на правата и отговорностите на децата.

Васил Стойнов - Сдружение “Праводач”
"Считаме, че подобна информация е част от гражданското образование и правната култура на всеки един човек от България. Мога да дам пример с 2-ро ниво - Народно събрание. Например, тук трябва да приплъзнете къде стои председателят на НС, къде стоят депутатите, къде стоят министрите, както и къде стои министър-председателят."

Играта има образователен и възпитателен характер.

Васил Стойнов - Сдружение "Праводач"
нивото за защита на правата на децата са дадени телефони на Националната телефонна линия за защита на деца и тази игра може практически да помогне на много деца да потърсят защита и да разберат как да реагират в някаква ситуация."

По време на играта децата трябва прочетат текста, да отговарят на въпроси и да решават интерактивни задачи. От Сдружение “Праводач” увериха, че скоро ще има и озвучена версия на играта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидия Ганева пя по време на концерта на Графа на Античния театър в Пловдив
Лидия Ганева пя по време на концерта на Графа на Античния театър в Пловдив
Путин: ​Убеден съм, че Асад  не е използвал химически оръжия
Путин: ​Убеден съм, че Асад не е използвал химически оръжия