НОВИНИ

Билкарството става все по-популярно в Русия

Билкарството придобива все по-голяма популярност в Русия, но лекари предупреждават, че заради влошената екологична обстановка природното фитолечение може да няма ефект.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
09:45, 08.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

От детството си Лариса Овчинникова събира билки на брега на река Керженец в Новгородска област. Любовта си към природното лечение тя е наследила от майка си и баба си.

Лариса Овчинникова, билкарка: "Когато изсушиш билките и ги комбинираш, те ти дават цялата си благодат. Организмът поема това, което му трябва."

Билките са навсякъде в дома на Лариса. Там тя ги суши, комбинира за чай и отвари в зависимост от заболяванията.

Бащата на Лариса също е оставил наследство в тази област - рецепти за лечение с билки на простуди, болки в главата, мигрени и други заболявания.

Владимир Овчинников, билкар: "Това е книга на моя тъст, който е лекувал хора с билки."

Книгата е започната на 1 август 1970-а и е завършена на 30 декември 81-а. И това е само една от книгите му. Написал е много.

Съвременната медицина не отрича фитолечението, но някои лекари са скептични по повод ефекта на лечение само с билки.

Николай Абрамичев, невролог в Нинжи Новгород: "Сега екологичната обстановка е такава, че не можеш да имаш доверие само на билките, събирани при такива условия като в нашия район. Тук може да има и замърсяване на почвата и радиация."

Все пак билковата индустрия в Русия се разраства. Увеличават се и предлаганите в аптеките билкови продукти. За разлика от съветско време, когато фармацевтите приемаха билките директно от билкарите, сега все пак билковите смеси се подлагат на централизирана проверка и сертифициране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляват регистрираните престъпления в Силистренско
Намаляват регистрираните престъпления в Силистренско
Полша подписа със САЩ 24-годишен договор за доставка на втечнен газ
Полша подписа със САЩ 24-годишен договор за доставка на втечнен газ