НОВИНИ

Уве Шулц пред БНТ: За нас шенгенското споразумение е достойно за отмяна

Германският Бундестаг ще дебатира днес Глобалният пакт за миграцията на ООН. Инициативата за обсъждането е на дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“. За партията темата за бежанците е централна, както и бъдещето на Европейския съюз като обединение от национални държави. Тази логика включва и премахването на Шенген и общата европейска валута. Мария Стоянова разговаря в Берлин с Уве Щулц, депутат в Бундестага от „Алтернатива за Германия“ и председател на Групата за приятелство с България, Румъния и Молдова за българските приоритети и актуалните германски събития.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
08:37, 08.11.2018
Чете се за: 02:17 мин.
По света

Партията, която се нарича „Алтернатива за Германия“ от една година е в Бундестага. Според протоколите от заседанията, оттогава са се увеличили и призивите за ред в пленарната зала. Тонът на дебатите се оценява като втвърден. Председателят на групата за сътрудничество с Народното събрание преди е работил за голям телекомуникационен концерн и често е бил в Румъния, България и Молдова. Групата за приятелство обхваща тези три държави, което е изненада. Не е изненада обаче позицията по очакванията ни за членство в Шенген.

Уве Шулц, депутат от „Алтернатива за Германия“: „Алтернатива за Германия“ има ясна позиция – ние искаме Европа на нациите, въз основа на „архитектите“ Де Гол и Аденауер. За нас шенгенското споразумение е достойно за отмяна. И заради него имаме в Германия голям миграционен проблем. Това означава, че присъединяването ви към шенгенското пространство няма да бъде подкрепено от „Алтернатива за Германия“. В Бундестага този въпрос все още не е поставян за обсъждане.

Уве Шулц споделя, че заради опита, придобит в предишната си дейност с държавите от нашия регион, сам е поискал да се включи в Групата за приятелство, която председателства. Не само пред нашата камера, но и в германското публично пространство, застъпва тезата, че в нашите страни не всички са измамници и че има порядъчни хора. Въпреки това:

Уве Шулц, председател на Групата за приятелство с България: Вие очаквате от мен искреност и аз съм искрен – Румъния и България имат специален проблем. Той се отнася до корупцията. Тези дни предмет на обсъждане в германските медии беше, че подкупни български служители са предоставяли паспорти на Европейския съюз и по този начин са улеснили достъпа до Европа. Съвсем ясно е, че вашата страна трябва да си подготви домашните.

И по отношение на другия приоритет, който има България – присъединяване към Еврозоната, позицията е същата – „Алтернатива за Германия“ оценява общата европейска валута като средство за централизиране на Европейския съюз. Партията започна да черпи сили именно от гнева по време еврокризата от 2010-а. Въпреки желанието, Германия да напусне общността като последва примера на Великобритания, в „Алтернатива за Германия“ вече се готвят за европейските избори.

Уве Шулц, депутат от „Алтернатива за Германия“: Според нас реалистично е да успеят да влязат 15 до 20 наши депутати. След 10 дни започваме четиридневен маратон за избор на кандидати. 300 души от цялата страна претендират за места в листите на „Алтернатива за Германия“. Работим и по предизборната програма. Мястото ни в Европейския парламент виждаме редом с консерваторите като австрийската Свободна партия. Ще видим, какво ще направи „Националният фронт“ във Франция.

Преди да се включи в партията, която определя като гражданско-консервативна, Уве Шулц е бил член на Християн-демократичния съюз. Признава, че е гласувал за Ангела Меркел. Затова не е и равнодушен към промените в най-влиятелната не само германска, но и европейска партия. Дълго време „Алтернатива за Германия“ вдигаше високо лозунга „Меркел трябва да си ходи“. Сега, когато Меркел си отива, партията губи основното си вдъхновение за политически провокации.

Уве Шулц, депутат от „Алтернатива за Германия“: Когато Меркел си отиде, с нея няма да си отидат проблемите. Виждам един променен Християндемократичен съюз. 18 години съм бил член на тази партия. Вече съществува „система Меркел“, която отведе партията вляво. Преди много харесвах Фридрих Мерц, който сега се кандидатира за лидерския пост, но не вярвам, че сегашните хора, ще го изберат. По-скоро смятам, че Крамп-Каренбауер – ген. сектр. ще се наложи, защото е част от“системата Меркел“.

Контраразузнаването на Германия иска да постави партията под наблюдение заради антиконституционни тенденции. Развитие в посока на десния екстремизъм и засилване на враждебността към евреите, ненавистта към чужденците и авторитаризма, поставят демокрацията в опасност. Уве Шулц смята, че леви провокатори са причина за инциденти в техните редици с нацистки поздрави и символи. Партията, възникнала през 2013-а като “партия на професорите“, критикуващи еврото, промени курса си през 2015-а и се прицели в миграционната политика. Сега отново възнамерява да промени програмата си, за да се утвърди като масова партия със социален, но не „червен“ уклон. На последните избори в провинция Хесен, „Алтернатива за Германия“ остана под собствените си очаквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калфин: Заплатите в България растат, но не равномерно
Калфин: Заплатите в България растат, но не равномерно
Проблемът с трансплантациите: Проф. Валтер Клепетко в специално интервю за БНТ
Проблемът с трансплантациите: Проф. Валтер Клепетко в специално интервю за БНТ