НОВИНИ

До час ще е ясен водещият кандидат на ЕНП за евроизборите

Европейската народна партия избира днес водещия си кандидат за европейските избори. За мястото се борят германецът Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб. Партия ГЕРБ обяви, че ще гласува за Вебер. Делегацията на ГЕРБ е водена от премиера Бойко Борисов.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:25, 08.11.2018
Чете се за: 01:39 мин.
По света

Гласуването в момента тече. Предстои да приключи всеки момент и след час ще знаем кой ще бъде водещият кандидат на ЕНП. Много вероятно той да наследи Жан-Клод Юнкер на поста, защото ЕНП е най-голямата партия в ЕП и се очаква тя да запази предимството си след следващите евроизбори. За сега шансовете са на страната на германеца Манфред Вебер. Той е много добре познат сред останалите партии членки на ЕНП. Получава подкрепа от всички страни в Източна Европа и разбира се от Германия, Австрия, Белгия, Холандия.

Може би ще има изненади, защото вотът е таен. ГЕРБ ще гласуват за Вебер, но делегатите от СДС ще гласуват за Стуб.

Ето какво казаха Вебер и Стуб пред нашата камера.

Манфред Вебер, претендент за водещ кандидат на ЕНП: Следващите европейски избори са много важни за бъдещето на континента. Всички права, на които се радваме, това, че живеем на свободен континент не са автоматично гарантирани. Затова българите и всички европейци трябва да гласуват и да изберат онези партии, които искат положително бъдеще за Европа - това са ГЕРБ и ЕНП.
Александър Стуб, претендент за водещ кандидат на ЕНП: Европейските избори догодина са много важни, защото в момента в политиката има много реч на омразата и страха. Тя се използва от много европейски и световни лидери, включително от Доналд Тръмп. Аз искам да преобърна тази тенденция. Смятам, че политиците трябва да предлагат надежда и разрешение на проблемите на хората.

Една от най-обсъжданите теми в Хелзинки е отношението към Виктор Орбан и неговата партия, която също е член на ЕНП. За сега ЕНП не се е произнесла категорично дали партията на Орбан трябва да бъде изключена от ЕНП. Гласовете са разделени.

Днес българският премиер Бойко Борисов също се изказа пред Конгреса и каза, че ЕНП трябва да има по-категорични и единни позиция по много въпроси, като например миграцията, Балканите, Македония и Унгария.

;
Бойко Борисов, министър-председател на България: Преди 4 години предупредих какво ще стане в Европа, ако не се вземат мерки за външните граници. България взе своите мерки и гарантира сигурността. Други не го направиха и Европа се счупи по средата на тема миграционна криза. Цели правителства, държави се разтресоха от това. Ние би трябвало да се чуваме - тези, които сме на първа линия.

Премиерът Борисов сутринта имаше среща и с финландския си колега Юха Сипиля. Финландия ще поеме председателството на Съвета на ЕС след Румъния. Юха Сипиля се изказа много ласкаво как България се е справила с това. Двамата са обсъждали важни теми, свързани с туризма, енергетиката и по-голямо сътрудничество в сферата на образованието, най-вече проекти, свързани с изкуствения интелект. Очевидно Финландия е много напреднала в тази област

Юха Сипиля, министър-председател на Финландия: Обсъждахме опазването на външните граници на ЕС. Ние имаме дълга граница с Русия - 1350 километра, а вие имате дълга граница с Турция. Обсъдихме как да си бъдем полезни и да обменяме информация в областта на граничния контрол.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Архангеловден отбелязваме празника на българската полиция
На Архангеловден отбелязваме празника на българската полиция
Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати​, трима се отказаха доброволно
Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати​, трима се отказаха доброволно