НОВИНИ

Бисер Петков: Около 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки

От следващата година член на семейство,който има доход между 400-500 лв, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това каза в "Денят започва" Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, който допълни, че целта е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 04.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Министърът на труда и социална политика добави, че логиката е, че едно 4-членно семействи, в коеото и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане.

Бисер Петков, министър на социалната политика: БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на прихдоите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилизиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

"Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина. Има вариант да отпадне изобщо срокът за кандидатстване за обезщетения при несъстоятелност на фирмата." това обяви още в студиото на "Денят започва" социалният министър.

Проектопромените в трудовото право се отлагат вече няколко месеца. Очаква се скоро депутатите да приемат окончателните текстове. Инспекцията по труда да може да завежда искове за несъстоятелност, когато работодател не е плащал на поне 1/3 от служителите си повече от два месеца. Досега изобщо нямаше държавна институция, която може да предяви подобно искане. Промяната обаче най-вероятно ще влезе със закъснение - не от 1 януари, а от лятото.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Мисля, че малко се драматизира ситуацията не е сериозно да се смята, че инспекцията на труда ще може от първия ден след обнародване на текста да предяви иск за образуване на несъстоятелност в съда най-малкото, защото е необходимо промяна в устройствения правилник на агенцията, за да не паднат исковете на формално основание.

По отношение на пенсиите той каза, че от 1-ви януари пенсиите продължават да нарастват поради това, че продължителността на осигури стаж във формулата се увеличава. По думите на министър Петков догодина отпускането на пенсия ще става по-лесно - няма да се налага работодателят да издава така наречените УП-та, удостоверенията за доход, а всичко ще става по електронен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кандидатстудентската акция на Великотърновския университет „Рано рани”
Започва кандидатстудентската акция на Великотърновския университет „Рано рани”
Абонати на Топлофикация София със съмнения за завишени сметки
Абонати на "Топлофикация София" със съмнения за завишени сметки