НОВИНИ

Бизнесът негодува срещу повишаването на цената на промишления ток

От следващия месец цената на промишления ток се увеличава с между 30 и 60%. Към момента бизнесът плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. Според представители на фирми в Русе, самото обявяване, че ще има повишение, вече има негативен ефект, както върху производителите, така и върху потребителите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 03.01.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Филип Хайвазян има пекарна в центъра на Русе. Той отдавна е сменил монополиста и сега купува ток от свободния пазар. Казва, че това е понижило сметките му, но сумите, които плаща, отново са високи. А електроенергията, макар и да не е основен компонент при определяне на себестойността на производството му, оказва влияние.

Филип Хайвазян – собственик на пекарна: Като започнем от хладилници и фризери, минем през тестомесачки и миксери, конвектомати, Всичките тези витрини, които ги виждате, лампите сме ги купили енергоспестяващи, така че там да е минимален разходът на енергия.

Затова сега е в очакване на новите цени. Това, което е чул, е за увеличение между 110 и 120 лева за мегаватчаса, в зависимост кой ти е доставчикът, но неговият още не го е информирал.

Филип Хайвазян – собственик на пекарна: Имате ли представа какво ще е увеличението за вас? – Категорично не. Това ще го видим с фактурата някъде през февруари. При преподписването есента на новите споразумения, всъщност ни беше казано, че ще има увеличение, което увеличение ще бъде по-малко от официалното, но увеличение ще има.

А щом има повишение на цената на тока, казва Филип Хавазян, това неминуемо ще се отрази и на цените на крайния продукт. Прогнозира и отлив на клиенти.

Филип Хайвазян – собственик на пекарна: Много сериозно, всякакви такива новини сериозно влияят върху посещаемостта, съответно оборота на такива места като нашето.

Тепърва ще стане ясно какво ще е увеличението на цените на промишления ток. А междувременно от липсата на конкретна информация вероятно ще се възползват нелоялни бизнесмени и ще повишат цените, което лавинообразно ще доведе до нови, по-високи цени на основните стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурд: Крави пасат на натоварено кръгово в София
Абсурд: Крави пасат на натоварено кръгово в София
Все по-малко деца се раждат в България
Все по-малко деца се раждат в България