НОВИНИ

Бизнесът прогнозира скок на цената на тока за домакинствата

Бизнесът прогнозира скок в цената на тока с между 15 и 30 на сто за домакинствата, ако цената на електричеството, което купуват на свободния пазар, продължава да расте.

bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 22.01.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Работодателските организации, които държат 82% от работните места в страната, подозират наличието на картел при определяне на цените на свободния пазар между производители и търговци на ток, което според тях води до изкуствено повишаване на цената. Затова и те планираха протест на 27-и януари заедно със синдикатите.

Сега, въпреки че синдикатите правят крачка назад за протеста, от работодателските организации не са се отказали, но го планират за началото февруари. В близките дни работодателите ще внесат сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на ток.

Васил Велев, председател на АИКБ: Цените спекулативно са повишени, а няма основание за такъв скок цените.Безспорно, този ръст в цените ще се отрази и на дребно произвежданите стоки и продукти, безспорно ще се прехвърли и на регулирания пазар, като повишение на цените от първи юли.
Пламен Димитров, КНСБ: За нас протестът не е най-важен, а час по-скоро решението на проблема, с или без протест. Тъй като какво от това, че ще се съберем еди колко си хиляди души на улицата утре. Има смисъл естествено да се протестира, не казвам това, че няма смисъл, но по-важно е да формират конкретните предложения.
;

Министърът на енергетиката отрече категорично.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Категорично няма такава опасност. Това са абсолютно две изключващи се тези. Няма такава опасност. Битовите потребители трябва да бъдат абсолютно спокойни. Цената е такава, каквато я е определил регулаторът и не бива да се спекулира и не бива да се провокират страхове в българските граждани по този начин. Смятам, че това е просто недопустимо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на Здравното министерство и НЗОК с директори на общински болници
Среща на Здравното министерство и НЗОК с директори на общински болници
Деца са задържани за убийство на клошар във Варна
Деца са задържани за убийство на клошар във Варна