НОВИНИ

Благотворителен крос "Спри рака" за втори път в Пловдив

Българските пациенти със злокачествени кръвни заболявания имат достъп до най-съвременните методи на лечение. Трансплантациите на стволови клетки у нас вече достигат 300 на година, а Пловдив се утвърждава като единствения извънстоличен център, където болните имат възможност за пълно излекуване. Това стана ясно по време на конференцията "Съвременните възможности на клиничната хематология" в Медицинския университет - Пловдив, която е част от програмата на втория благотворителен крос "Спри рака".

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мариела Хубинова
20:10, 29.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В центъра по трансплантации в Пловдив само за две години от създаването му са направени 44 успешни присаждания на стволови клетки. Българските пациенти получават най-съвременна грижа в лечението, но обществото има нужда от благотворителни инициативи, които да дават повече гласност за възможностите за напълно излекуване от злокачествените кръвни заболявания и тяхното превръщане в хронични състояния.

Проф. д-р Стефан Горанов – Клиника по клинична хематология в УМБАЛ "Свети Георги":
"Такъв е конкретния пример с една хронична левкемия, при която лечението се извършва с години напред в домашни условия с едни капсули и болните идват при нас само да ги проследим."

След първото издание на кроса "Спри рака" проф. Горанов наблюдава позитивен ефект върху всички пациенти и техните близки, които, виждайки съпричастност в обществото, осъзнават, че не са сами в своята борба.

Проф. д-р Стефан Горанов – Клиника по клинична хематология в УМБАЛ "Свети Георги":
"Те разбраха това, особено посланията на участниците в кроса. Бягам за мама, бягам за кака. Бягам за каузата. Това е изключителна морална подкрепа."

Второто издание на благотворителния крос "Спри рака" е под мотото "Движението лекува, спри рака, дай шанс на живота" и ще започне в 16:00 часа на грабната база в Пловдив. БНТ 2 ще излъчи на живо целия крос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще осигурява детегледачки с евросредства
Държавата ще осигурява детегледачки с евросредства
Лекари от Пирогов излязоха на протест заради уволнените медици (ОБЗОР)
Лекари от "Пирогов" излязоха на протест заради уволнените медици (ОБЗОР)