НОВИНИ

Емил Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка

В студиото на „Още от деня“ министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че оръжейното дружество „Емко“ е анулирало приемнопродавателните протоколи за най-голямата си оръжейна сделка за 50 млн. лв., както е анулирало и фактурите с мотив, че липсва т.нар. „техническа приемка“, с което на практика е прекратило сделката само 11 дни, преди корабът, който трябва да натовари продукцията за клиента, да пристигне на порт. Той добави, че лицензът на дружеството ще бъде върнат, ако управителите са отстранили констатираните нередности до следващата седмица.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 29.09.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Икономическият министър Емил Караниколов изрази надежда, че констатираните нередности в „Емко“ като неправилното съхранение на боеприпаси, ще бъдат отстранени до следващата седмица и работниците ще се върнат на работа.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Проверка се извърши в няколко дружества от веонно-промишления комплекс. При „Емко“ се констатираха няколко нередности, но най-голямата беше съхраняването на контейнери с боеприпаси на площадката. Въпросът защо е така е към управителите, а отговорът е, че дружеството няма достатъчно складове.

Емил Караниколов сне вината от дружеството посредник „Кинтекс“ за неосъществените сделки на „Емко“, като обясни, че в договорите има задължения за техническа приемка преди износ в присъствието на третата страна - клиент. В случая с голямата поръчка за муниции на стойност 50 млн. лв., по думите на Караниколов „Емко“ се е отказало от сделката, като е анулирало приемно-предавателните протоколи и фактури, с което е поставило „Кинтекс“ в безизходица.

;

Емил Караниколов също така отбеляза, че се е наложило ВМЗ „Сопот“ да сключи договор със сръбската държавна оръжейно дружество за доставка на барут и гориво, защото „едно дружество от години седи на входа на ВМЗ „Сопот“ и определя кога ще даде барут на дружеството“, което министърът класифицира като „саботаж“.

;

Министърът обясни отлива на чуждестранни инвестиции тази година с политическата несигурност в началото на годината, когато имаше предсрочни парламентарни избори. Емил Караниколов отбеляза, че профилът на чуждите компании, които инвестират в България, се променя към производствен и ИТ.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Работим за привличането на български малцинства, насочили сме се основно към тях. Става дума за три милиона души. Ако върнем десет процента от тях, това ще е голям ресурс от работна сила.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Млечните продукти може да поскъпнат заради недостиг на мляко в ЕС
​Млечните продукти може да поскъпнат заради недостиг на мляко в ЕС
Председателят на съда на ЕС: Влизането на България и Румъния в Шенген е важно
Председателят на съда на ЕС: Влизането на България и Румъния в Шенген е важно