НОВИНИ

На 6 октомври решават за лиценза на "Емко"

На 6 октомври ще стане ясно дали лицензът на ,,Емко" за внос и износ на оръжие ще бъде възстановен. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на изслушване в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм. Министърът допълни, че се надява това да стане. Лицензът на "Емко" беше замразен в началото на лятото заради нередности при складирането на боеприпаси. Оттогава не е възстановен, въпреки че ръководството на компанията уверява, че всички предписания са изпълнени. Днес Караниколов отново заяви, че ВМЗ ,,Сопот" ще покрие договорите на ,,Емко" с ,,Кинтекс". Това обаче предизвика остри реакции сред опозицията.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:42, 27.09.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

По време на изслушването министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че проверките на ,,Емко" от страна на МВР са приключили на 25 септември, но обобщените данни ще са готови на 4 октомври. Караниколов отново припомни, че след като бе отнет лицензът за внос и износ на частното дружество, държавната ,,ВМЗ - Сопот" ще обезпечи договорите с външните клиенти, сключени от "Кинтекс". Става въпрос за три договора за снаряди, предназначени за Индия.

Емил Караниколов, министър на икономиката: За мен е изключително важно това дружество да продължи да работи. Надяваме се на 6-ти, за мен е много тежък казуса, най-късно да приключи.

По данни на министъра цената на,,ВМЗ-Сопот" е с около 10% по-ниска от тази на "Емко". Това означава, че при забавяне на доставката към третата страна, неустойките ще бъдат покрити от разликата. По изчисления на министъра забавянето ще е максимум 6 седмици при максимални 20 заложени в договора. Според опозицията скандалите около ,,Емко" вредят на цялата военна промишленост в страната.

Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката: Ако продължаваме да си говорим така в диалог ще загубим целия военнопромишлен комплекс. Трябва да внимаваме как говорим, защото много хора по света искат да вземат нашите пазарни дялове.
;

Представители на ,,Емко" заявиха, че са спечелили търга за доставките заради качеството, което предлагат и изразиха съмнение, че друг завод в България може да се справи с поръчката. Очакват и нови протести на служителите.

Димитрина Маркова, член на Инициативния комитет на работниците ,,Емко": Никой не иска да поеме отговорност и да реши проблемите ни и това ще продължи, защото тук има целенасочени действия срещу нашето дружество.

По повод проблемите с другата оръжейна фирма - ,,Дунарит", Караниколов заяви, че крайният собственик е офшорка на Вирджинските острови.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Това не са мои твърдения. Това е резултат от дейността на КОНПИ, която е доказала в съда, че тази офшорка е от престъпна дейност и има доказателства кой е нейният собственик - Цветан Василев и на базата на тези доказателства българският съд е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на ,,Дунарит".

Министърът заяви още, че утре има среща между "Кинтекс" и "Емко", за да разговарят за взаимоотношенията си оттук нататък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ свалят доверието си към кмета на Хасково
ГЕРБ свалят доверието си към кмета на Хасково
С 20 хиляди лева ще бъде спасено единственото училище в Бобошево
С 20 хиляди лева ще бъде спасено единственото училище в Бобошево