НОВИНИ

Българи в Босилеград отбелязаха Деня на Западните покрайнини

Тази вечер българи в Босилеград отбелязаха Деня на Западните покрайнини - черна страница от българската история. След Ньойския мирен договор България губи Западна Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини, които се присъединяват към бивша Югославия.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
22:55, 07.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В Културно-информационния център за поредна година родолюбиви българи припомниха за тежката историческа драма на сънародниците ни останали откъснати от родината в Западните покрайнини.

Радко Стоянчов, Културно-информационен център Босилеград: Държавите Сърбия, Хърватия и Словения идват тук при нас и административно всичко се покръства, значи всички фамилни имена, които са на "ов", стават на "ич", официалните документи се водят на сръбски език, даже българският е заличен като майчин език.

В рамките на 50 години българското население в региона се стопило с две трети и от 60 000 души сега тук живеят близо 18 000 наши сънародници.

Д-р Валентин Янев, граждански комитет "Западни покрайнини": Не им е леко на тези хора, защото живеят трудно, немотия, културна ограниченост, информационна затвореност и това, което при нас го няма , един постоянен асимилационен процес, опит да бъдат претопени. При тях освен всичко друго тегне и усещането че са откъснати от майка България и че не са си с родината.

Вече 98 години българите, останали в пределите на западната ни съседка, се борят за опазване на своя език и традиции, и успяват, защото не са загубили българския си дух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава дали да остави в ареста задържаните след акцията в ДАБЧ
Съдът решава дали да остави в ареста задържаните след акцията в ДАБЧ
ЕНП предупреди Орбан, че може да изхвърли партията му от състава си
ЕНП предупреди Орбан, че може да изхвърли партията му от състава си