НОВИНИ

Българите пътуват по-малко

Това показват данните на Националния статистически институт за първите три месеца на годината. По-голяма част от младежите до 24 години са предпочели да пътуват из България, докато възрастните - в чужбина. Според статистиката, типичният турист е на възраст до 44 години.Вижте репортажа на Цв. Катанска.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 20.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Типичният български турист е на възраст между 25 и 44 години и пътува главно на близки дестинации. Освен това той обича да ходи на гости у роднини, както в България, така и по света. Това показват данните на националната статистика за първите три месеца на годината.

Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските турооператори и туристически агенции: В момента на пазара се предлагат над 70 дестинации, като интересът е по-голям към по-масовите дестинации близките и съседни страни. На първо място Гърция, все още Турция, Сърбия, Македония, Румъния както и някои направления в областта на средиземноморието и Централна Европа, които традиционно будят интерес.

Общо през първите три месеца на годината българите, поели на път, са 550 200.

Те са по-малко с близо 5 на сто в сравнение със същия период на 2015 г.

Близо 84% са предпочели почивки в страната, 14% в чужбина, а едва 2,5 на сто - са пътували както у нас, така и по света.

Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските турооператори и туристически агенции: Увеличава се броят на организираните пътувания на България в страната, но това важи и за извън страната.

Въпреки това малка част от хората предпочитат да пътуват организирано, особено в България. Над две трети от туристите сами избират програмата си и за чужбина.

За първото тримесечие българите са изхарчили с близо 50 лева по-малко за пътуване у нас, но с 90 лева повече - в чужбина. Сравнението е с последното тримесечие на миналата година.

Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските турооператори и туристически агенции: Струва ми се, че в България българите харчат повече от това, което е съобщено.

Седмичното пътуване на българи в Европа със самолет излиза приблизително 1000 лева при стандартен пакет в хотел 4 звезди на база пълен пансион.

Въпреки дъждовното време в момента, от туристическите агенции си пожелават силно лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложения за забавления през почивните дни
Предложения за забавления през почивните дни
Протест срещу разрушаването на път
Протест срещу разрушаването на път