НОВИНИ

България ще е домакин на първата 3D конференция на Балканите

Да си принтираш къща и да заживееш в нея. Това не е сюжет от книга или филм, а напълно реална история. С помощта на 3D принтер можем да създадем почти всичко - от бижута до автомобилни части. България ще бъде домакин на първата конференция на Балканите по тази тема. Следващият репортаж показва какво могат технологиите и как да ги използваме в ежедневието си.

bnt avatar logo
от ст.-репортер: Татяна Йорданова
20:52, 27.09.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Технологиите не познавали граници. Това изречение е на прага на клишето, но не го прекрачва. Защото говори с човешки истории. Като тази на баща в Словения, който създава протези за сина си, роден с диагноза церебрална парализа. Изработва ги сам - с помощта на 3D принтер. Технология, която съществува и в България.

Боян Пехливанов: Чрез сканиране на съответната част от тялото можем да направим персонализирана протеза и инплант за пациента.

И не само. Можем да принтираме палачинки, обувки, мебели, цигулка и всичко, което въображението ни измисли. И ако е незаконно да печатаме пари, то с тази технология поне можем да си ги спестим.

Боян Пехливанов: Дръжката на колата ми се счупи и имах алтернатива да си купя целия механизъм, който струва доста по-скъпо или просто да си принтирам една приставка за дръжката на кола.

Можем да си принтираме и къща. В такава вече живеят американци в Тексас. Построена за по-малко от два дни. За по-малко от 4000 долара. За тези и други възможности ще говори първата Балканска конференция за 3D принтирането. Мястото е в София. От 3-ти до 6-ти октомври. И ако конференция е скучна дума, то организаторите на събитието ни обещават друга. Работилница.

- Това е много по-лесен начин учениците да си представят, не само да видят нарисувано тази схема на слънчевата система, а да я видят в действие.

И да забравят границите и клишетата. Защото освен всичко видимо и материално, технологиите днес създават Надежда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха една от най-ранните епископски резиденции в Мисионис
Археолози откриха една от най-ранните епископски резиденции в Мисионис
Нова наредба за проектирането на пътища
Нова наредба за проектирането на пътища