НОВИНИ

Българската армия има проблеми, но не бива да я подценяваме

Българската армия има своите проблеми, които са дълбоко известни. Няма достатъчно модерна техника, няма достатъчно наличен състав, но по-важното е какво трябва да направим занапред, каква е нашата цел, каза в студиото на "Денят започва" началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Той говори още за проблемите като недокомплекта в армията и проектите за модернизация, както и за предстоящия военен парад за Гергьовден. След няколко часа на церемония в президенството генерал-лейтенант Константин Попов ще бъде произведен в чин генерал.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
08:29, 05.05.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

В студиото на "Денят започва" генерал-лейтенант Константин Попов разкри до къде върви подготовката за военния парад за Гергьовден. Той разясни, че на парада ще има 1320 участници, 9 блока, ще са представени всички въоръжени сили, съвместното командване на силите, военните учебни заведения, военна полиция. По-интересното е, че ще има 10 типа техника, авиационната техника ще е представена от 12 самолета и вертолета. Не по-малко интересен ще бъде сухопътният ешалон. Ще участват 35 единици техника. За първи път на парада ще участва вертолет "Пантер", бронираната машина Командос Елект, както и ракетният комплекс "Точка".

"Ние искаме да представим българската армия... Основното послание на този парад е: да, ние празнуваме 6-и май, който е национален празник и празник на българската армия заедно с всички... Хубавото е, че утре сутринта времето ще бъде удачно, защото не е толкова важно дали ще мине самолет, важно е хората да бъдат с нас и да могат да видят българската армия и българските военнослужещи, а те са достойни хора и заслужават да бъдат уважени пък и хората да им се порадват", каза ген.лейтенант Попов.

Ген.лейтенантът, който днес предстои да бъде повишен в чин генерал, коментира и проблемите в българската армия.

"Българската армия не бива да я подценяваме поради простия факт, че там служат прекрасни момчета и момичета. Ние имаме своите проблеми, те са дълбоко известни, представени са и официално в доклади и в парламента, обсъждани са широко. Нямаме достатъчно модерна техника. Техниката ни основно е произведена преди повече от 30 години. Нямаме достатъчно наличен състав - имаме много непопълнени места и можем да продължим още много. Ние го знаем това, но по-важното е какво ще направим занапред, каква е нашата цел. Българската армия ще бъде силна и по-добра, по-добре оборудвана и с по-добре подготвени хора. Това е моята цел.", каза началникът на отбраната.

За него причина за недокомплекта в българската армия е недофинансирането, както и естественият отход на хора от армията. Един военнослужещ не се подготвя за една-две години, а за подготовката на офицери са необходими години. Търсят се решения в тази посока, включително и със законодателни промени.

Ген-лейтенантът обаче успокои, че в цялата картина има и нещо хубаво - има проекти за модернизация, които се правят едновременно и в трите вида въоръжени сили - сухопътните войски, военновъздушните сили и във флота.

"Осигурени са пари за поддръжка на МИГ 29. Това е един проект, който мина през Министерски съвет и на стойност близо 100 милиона. ", каза още ген.лейтенант Константин Попов.

На въпрос какъв самолет и трябва на българската армия, той отговори: "На българската армия и трябват един многоцелеви самолет. Не трябва да купуваме неголям брой самолети, а да са мултифункционални - да защитават небето, но да работят със сухопътни войски, с военоморските сили, защото сме армия, която трябва да бъде изключително добре интегрирани.... Нашата цел е да се закупи ескадрила от 16 броя изстребители."

За повишаването си в чин генерал Константин Попов каза: "По-важни са броя на победите, отколкото звездите на пагона". Той разкри, че е избрал армията пред кариера навън, защото да си част от Военновъздушните сили е убеждение, кауза, изживяване. "Това е ежедневие, пълно с много риск, но и много победи. Това е надиграване със себе си и непрекъсната мобилизация, и това е колектив. Когато искате да вървите напред и да сте победители - това е българската авиация и българската армия.", допълни още генерал-лейтенантът.

Вижте целият разговор във видеото.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 кандидати ще се борят за кметското кресло в Букурещ
12 кандидати ще се борят за кметското кресло в Букурещ
Обама пи вода във Флинт, в опит да увери, че е безопасна
Обама пи вода във Флинт, в опит да увери, че е безопасна