НОВИНИ

Събират на диск фолклора на село Дряново

В село Дряново местните жени са си поставили за цел да запишат на диск песните от своя роден край и така да ги съхранят за поколенията. Почти всеки ден те се събират за да пеят, а гостите си посрещат облечени в над 200-годишни носии.

bnt avatar logo
от Таня Матева
07:09, 05.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Дряновските баби участват в почти всеки фолклорен фестивал. И печелят награди. Заради красивите си гласове, които разказват истории.

Росица Чукалова - ръководител на певческа група с. Дряново: "Пеем автентични песни, които сме научили тук на нашата територия от наши близки. Ние пеем много, около 40 песни, които смятаме да запишем".
;

Впечатляващи са и носиите, с които са облечени жените.

Росица Чукалова: Това е носията, която е носена тук цял живот, тези наши носии са може и на 200 години. Те са много стари, на всички са от баби, прабаби".

Както в миналото и сега дряновските жени се събират, за да майсторят заедно накитите от мъниста, които са неизменна част от носиите. Всеки, който посети Дряново, със сигурност ще остане впечатлен от усилията, които полагат местните хора да съхранят традициите ,за да ги предадат на следващите поколения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на българските мъже номинира магарето Цезар за президент
Партията на българските мъже номинира магарето Цезар за президент
Ден в памет на жертвите на Холокоста
Ден в памет на жертвите на Холокоста