НОВИНИ

Бизнесът срещу сливането на празници

Държавата губи между 300 и 400 милиона лева, като пропуснати ползи, от 4-кратното сливане на по 4 почивни дни през тази година. Това показва проучване сред бизнеса, проведено от Асоциацията на индустриалния капитал. 2/3-ти от анкетираните работодатели смятат, че е по-добре не Министерският съвет да решава генерално почивките, а това да се решава от отделните предприятия и фирми, в зависимост от производствените графици и отпуските, които имат да ползват.

bnt avatar logo
от БНТ
21:36, 04.05.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

"За" и "против" дългите уикенди - по темата в Сутрешния блок на БНТ гостуваха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и финансистът Мика Зайкова.

Между 300 и 400 млн лева пропуснати ползи за държавата от сливането 4 пъти на 4 почивни дни през тази година. Това показва проучване сред бизнеса, проведено от Асоциацията на индустриалния капитал. 2/3-ти от анкетираните работодатели смятат, че е по-добре не Министерския съвет да решава генерално почивките, а това да се решава от отделните предприятия и фирми, спрямо производствените графици и отпуските, които имат да ползват. По темата в сутрешния блок на БНТ гостуваха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и финансистът Мика Зайкова.

54% от предприемачите, взели участие в анкетата, казват, че сливането на празника с уикенда се отразява негативно на производствените резултати. От прогнозни 400 млн. непроизведен БВП, около 140 млн. са пропуснати приходи за бюджета, изчисляват работодателите. Това са всички пари, които се отпускат за културата, коментира Васил Велев.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Крайно време е да разберем, че както работим - така ще живеем - това са пропуснати ползи и те не са само за бизнеса, работниците получават по-ниски възнаграждения, бюджета получава по-малко приходи.

Мика Зайкова - финансист: Ако работиш във фирма като тази, която гледаме - няма как да не работиш - вие говорите за хората зад бюрата.

След 4 дни почивка трудно се влиза в работен ритъм. А отработването в събота е неефективно, смятат от бизнеса. Според Велев и в търговията се оплакват от по-лоши резултати през дългия уикенд. Само 8% от запитаните казват, че са по-добре - основно в сферата на туризма. Работодателите предлагат сами да решават за почивките.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Най-много от отговорите - 65 процента - казват МС да не предприема никакви мерки за сливане. На второ място - 23 процента - подкрепят идеята, да се пренасочват вторник и четвъртък - а понеделник и петък - за да са три дни уикенд, а не 4.
Мика Зайкова - финансист: Само в 4 страни от ЕС, когато има такова сливане има отработване - България, Унгария, Гърция и Латвия. В другите страни, ако има сливане - не се отработва. В другите страни просто няма сливане - затова не се отработва. Проверете си данните!

Тези изключения имат най-дългата работна седмица - с най-слабите резултати.

Не колко време седиш в офиса, а колко ефективно работиш - а за да работиш ефективно трябва да бъдеш стимулиран - да те квалифицират, за ит плащат добре за това, което даваш.

От бизнеса призовават към по-гъвкава политика. Така например в европейски страни има практика - когато много от празниците се падат събота или неделя и общо за годината почивните дни са по-малко, в някои държави дават допълнителен почивен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Накъде през лятото и... по празниците?
Накъде през лятото и... по празниците?
Огнище на нодуларен дерматит в село Виница
Огнище на нодуларен дерматит в село Виница