НОВИНИ

Ексклузивни кадри: Какво ще видим в небето на 6 май

Рекорден брой военнослужещи ще участват във военния парад на Гергьовден. Общо 1300. Мощно присъствие и на бойна техника ще има на 6-ти май. През центъра на София ще преминат 35 верижни и колесни машини на Сухопътните и Зенитно-ракетните войски. А в небето над столицата - 12 летателни машини от военната ни авиация. Репетициите във въздуха вече започнаха - само наш екип се качи в три от машините.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:57, 04.05.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На военна мисия или за спасяване на човешки живот при природни бедствия и катастрофи-хеликоптерите "Кугър" са там, където ги призоват, там където са най-необходими.Те са и гордостта на съвременната ни военна авиация. Днес в небето над София Кугър-ите се подготвяха за парада. По същото време от летище "Враждебна", вече излитат и другите 11 машини-участници във въздушната демонстрация на 6-ти май.

Отправяме се на полет с военния самолет Спартан. Освен, всички военни бойни мисии, в които е участвал по света, този самолет спаси 13 човешки живота през миналата година - осигурявайки важни органи за трансплантации, за бързо и кратко време. На него се обучават и бъдещите парашутисти - тръгваме на полет.

Изкачваме се 300 метра височина над столицата. Или 30 пъти по-ниско от максималната възможност на тази машина, която при полет тежи 30 тона и може да развие до 600 километра в час. На 20 метра от нас засичаме транспортния "Ан-24". Перла на съветското производство преди трийсетина години, с два турбовитлови двигателя. И там имаме камера.

След като вчера, пребазирането на бойните ни самолети беше направено при тежки метеорологични условия, днес за пилотите времето също предизвикателство. Каквото и да е небето на 6 май,обаче, - въздушната ни техника със сигурност ще лети. За не малка част от нея това е ще дебют на Гергьовденски парад. Дебют и за пилоти.

Бриг. генерал Анатолий Кръстев, заместник-командир на ВВС: На този парад ще участва най-младият летателен състав, това са летци, които в момента водят интензивна летателна подготовка в учебната авиационна група в "Долна митрополия".

Те ще пилотират самолети "Пилатос" и "L-39". В организацията на парада са включени над 200 авиатори от ВВС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на нодуларен дерматит в село Виница
Огнище на нодуларен дерматит в село Виница
Жива пясъчна картина в Куклен театър – Пловдив
Жива пясъчна картина в Куклен театър – Пловдив