НОВИНИ

Хампарцумян: Най-интересното от доклада за фалита на КТБ все още е засекретено

Най-интересните части от доклада на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ все още са засекретени. Това го прави едно поучително четиво. КТБ беше със съвсем различен бизнес модел от тази, която аз управлявам. Това заяви в студиото на "Денят започва" банкерът Левон Хампарцумян.

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 05.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Лихвите по депозитите няма да достигнат нулата, успокои банкерът. По думите му между самите банки лихвите вече са отрицателни. Всичко е провокирано от политиката на Европейската централна банка, която се опитва да стимулира кредитирането и потреблението и да се стигне до "здравословна инфлация" от няколко процента.

Според Хампарцумян, за да се потребява, човек трябва да се чувства уверен в бъдещето. С това ще дойде и апетитът за инвестиции, както вътрешни, така и чужди. Нивото на лихвите по кредитите са значително по-ниски от кризата преди 2008 г. Днес хората, обаче, са много по-предпазливи преди да изтеглят кредит.

Банкерът изрази надежда, че ще се стигне до ново равновесие и че няма да напомпаме следващия балон, който да ни изненада след време. Лошите кредити имат тенденция към стабилизиране и спад. Като цяло ситуацията е овладяна, не само от банките, но и от самата икономика. Растежът се усеща първо от икономически най-подготвените. Ако не си си дал труда да научиш това, което се търси, не го усещаш.

Левон Хампарцумян посочи, че има умерен растеж на потреблението в големите градове, но богатството е разпределено неравномерно в географско отношение. Освен София, още 3-4 града са икономическите локомотиви на страната. Оптимист е, че Варна може да бъде добра алтернатива на столицата в икономическо отношение.

По повод предстоящия стрестест на банките, Хампарцумян заяви, че това е проверка на качеството на активите. В крайна сметка, след стрестеста, ще има по-високо спокойствие, без изненади в банковата система на страната, прогнозира банкерът.

Той коментира и ситуацията около 500-евровата банкнота. Според него има голяма съпротива в Германия и Франция те да не бъдат печатани. По думите му, 30 % от банкнотите са с такъв номинал и те ще продължат да са в обращение и след 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима полицаи са ранени снощи в Раднево
Трима полицаи са ранени снощи в Раднево
Седем партии и коалиции влизат в сръбския парламент
Седем партии и коалиции влизат в сръбския парламент