НОВИНИ

Българската Коледа помага на малкия Ивелин от Сливен

Днес ще ви срещнем с едно от децата на Българската Коледа. Осемгодишният Ивелин от Сливен е с детска церебрална парализа от раждането си. Това обаче не го отличава от съучениците му. Сега е второкласник в четвърто основно училище в родния си град. Два пъти в седмицата Ивелин ходи на рехабилитация. За втора поредна година е подпомогнат от Българската Коледа.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
21:15, 06.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Срещаме се с Ивелин в края на учебните часове. Според учителката на момчето, той има интересни идеи в клас и по нищо не се различава от своите съученици.

Антонина Петрова, начален учител: Той е много самостоятелен. Иска да се справя сам. Единствения му проблем е, че пише по-бавно, абсолютно никакъв друг проблем няма.

Детето разказва с вълнение за приятелите си в училище, които му помагат, когато се наложи и за любимите си предмети е - информационни технологии английски и предприемачество.

Ивелин: Правим изделия от хартия. Те си ги има в един албум тези изделия ние само трябва да ги изрежем и да ги наредим.

Ивелин се е родил с тегло 800 гр. Три месеца е бил в болница, а след година родителите разбират, че детето има изоставяне в развитието си. Лекарите установяват детска церебрална парализа и назначават рехабилитация. Следват 6 операции за удължаване на сухожилията. Напредъка за момчето днес е видим.

Даниела Митева, майка на Ивелин: Вече прави по няколко крачки самостоятелно, което е много добре за състоянието му. На този етап повече клоним към добри резултати, че ще се случат нещата нашето чудо- нашето чудо е той, ще успее да ходи сам
Ивелин: Някой ден... До тогава се надявам да проходя защото иначе как ще ходя на работа, как ще ходя в тоалетна, щото може да има много голям праг или още някои по-трудни неща.

И Ивчо и родителите му са благодарни на Българската Коледа.

Даниела Митева, майка на Ивелин: Благодарни сме, че има добри хора, които помагат на хора в нужда, както на нас.
Ивелин: Благодаря, че ни помогнаха и дано помагат на още деца в нужда.

И още едно желание има малкия Ивелин за Коледа - да получи играчка със звукови ефекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София официално пое щафетата като Европейска столица на спорта
София официално пое щафетата като Европейска столица на спорта
СЕМ въвежда нови правила за маркиране на предаванията за възраст
СЕМ въвежда нови правила за маркиране на предаванията за възраст