Български производители от цялата страна предлагат продуктите си на фермерски пазар в София. Той ще се провежда всяка сряда до края на ноември пред Министерството на земеделието и храните. Целта е да се даде по-голяма възможност на малките производители да намерят пазар за продукцията си. За производителите този пазар е възможност да намерят клиенти извън района, в който е фермата им.
This is a modal window.
Семейството на Таня Кулова се занимава с овцевъдство от поколения, но през 2003 година купуват биволи, кози и крави и вече близо 10 години те предлагат всички видове сирене и мляко, но предимно в пловдивския регион.
Таня Кулова - производител на млечни продукти: По принцип от цеха най-много, в Пловдив си имаме фирмен магазин и по изложения, събори - където ни поканят.
Днес те са изминали близо 140 км, за да участват в пазара. Смятат да го правят всяка седмица.
Таня Кулова - производител на млечни продукти: Ние се стремим продуктите ни да бъдат чисти, т.е. само от мляко и закваска и при сиренето - мая. Това е нашият стремеж, просто искаме истински продукти, без консерванти. Производителят дава някаква гаранция. Ние сме си с нашия етикет и нашето име.
И ако производителите на млечни продукти залагат главно на качеството, то някои от производителите на пазара са дошли тук, за да популяризират стоката си.
Иван Тинков отглежда пъдпъдъци. Цената на тези яйца е по-висока, но ползите за здравето са повече.
Иван Тинков - производител на яйце от пъдпъдъци: Имаш директен контакт с клиентите. Можеш да им обясниш кое какво е, защо е. Можеш да претърпиш критики директно.
За да участват на пазара, фермерите заплащат такса. Тя е по джоба им в сравнение с това, което големите търговски вериги изискват, за да продават стоката им, обясниха производителите. Пазарът ще продължи до ноември всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа. Той е по българо-швейцарски проект за подпомагане на малкия бизнес.