НОВИНИ

Близо 80% от населението в България страда от липса на витамин D

Причината е затвореният начин на живот, наднорменото тегло и замърсяването на въздуха, категорични са лекарите.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:06, 04.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

30 минути дневно. Толкова трябва да постоим на слънце, за да си набавим необходимото количество Витамин D. На прага на зимата обаче слънчевите лъчи са все по-малко и трябват други начини за набавяне на важния витамин. А голяма част от хората дори не знаят, че страдат от липсата му.

д-р Иван Вецев: Причината за това е, че първо не са се изследвали и второ отдават голяма част от симптомите и на умората, преумората, която те изпитват от работната среда. В действителност около 30-40% от тези хора страдат от дефицит на Витамин D. Когато си направят изследването, ако имат стойности под 50, те задължително трябва да приемат витамин D, като най-желателно е стойността на витаминa да бъде между 100 и 150 в нашето тяло.

В студените дни най-лесният вариант за набавянето му е с хранителни добавки, съдържащи витамин D. Сред най-уязвимите са бременните жени и хората с множествена склероза. Преди 28 години Даниела чува страшната диагноза. Използването на витамини и добавки ѝ помага да се справя с множествената склероза.

Даниела Неева, фондация "МС-общество": Профилактиката е много важно нещо при болестта множествена склероза. Ние не можем да пренебрегнем болестта, но можем да им дадем шанс за по-бавно развитие и възможно преодоляване на затруднението от нея. Лекарствата, те по принцип не лекуват, те само намаляват пристъпите.

Липсата на витамин D може да причини и ракови заболявания, остеопороза и да наруши работата на около 200 гена в нашето тяло, които са отговорни за редица други заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бил Гейтс очаква въвеждане на данък върху роботите
Бил Гейтс очаква въвеждане на данък върху роботите
Солени глоби за нерегламентирано изхвърляне на гуми
Солени глоби за нерегламентирано изхвърляне на гуми