НОВИНИ

"Боклукът в раницата": Кампания за почистване на Национален парк "Пирин"

Близо 100 души в рамките на две седмици ще почистват от отпадъци територията на Национален парк "Пирин". Инициативата "Боклукът в раницата" е на сдружение "За земята", като доброволците ще чистят около 4 хижи в Пирин.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:30, 28.08.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Кампанията "Боклукът в раницата" се организира за 20-та поредна година. Всяка година доброволците, които чистят един от трите национални парка "Пирин", "Рила" и Централен Балкан" събират тонове отпадъци, основно от пластмаса.

Данита Заричинова, екологично сдружение "За земята": Почти на всички хижи сме чистили и вече над 110 тона боклук сме свалили. Всяка година поне по 6-7-8 тона от най-красивите и най-високите части на планините.

Ясмина и Валя за поредна година ще се включат в почистването на планината. Казват, че го правят водени от любовта към природата.

Ясмина Иванова, доброволец: Има много хора които виждайки почистването стават малко по-съвестни спрямо боклука си и променяме нещо с това.
Валя Пелова, доброволец: Лично мен ме мотивира, че не искам този отпадък да стои в планините, не му е там мястото и също на мен не ми коства кой знае колко да съм 10 дни в планината и да чистя.

Част от отпадъците, събрани в Пирин, които могат да се преработят ще бъдат предадени на фирми за разделно събиране. А останалите от парковата дирекция на Пирин, ще бъдат извозвани към регионалните депа за отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световноизвестният тенор Камен Чанев с награда от Бургаските музикални празници
Световноизвестният тенор Камен Чанев с награда от Бургаските музикални празници
Глоби за изхвърляне на боклук на нерегламентирани места в Кюстендил
Глоби за изхвърляне на боклук на нерегламентирани места в Кюстендил