НОВИНИ

Борис Джонсън блокира вот срещу Брекзит в парламента

Британският премиер предприе стъпка към драстично съкращаване на времето, през което парламентът може да блокира Брекзит без споразумение. С напълно законна процедура Борис Джонсън планира да спре заседанията на Камарата на общините за 5 седмици.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:34, 28.08.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

65 дни преди Брекзит Борис Джонсън реши, че е дошло подходящо време да приключи настоящата сесия на британския парламент, която започна преди повече от 2 години и е най-дългата от близо 4 века. Премиерът планира парламентът да спре работа на 10 септември - само седмица след завръщането на депутатите от лятната им ваканция, и да се събере отново чак след 5 седмици - на 14 октомври. Тогава Джонсън е помолил кралица Елизабет II да произнесе традиционна за началото на нова сесия реч - със законодателните приоритети на кабинета.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: "Ще има предостатъчно време и преди, и след съдбоносната среща на върха на Европейския съюз на 17 октомври депутатите да водят дебати за Брекзит. Предостатъчно време!"

;

Категорично несъгласни с това са и опонентите на Джонсън в собствената му Консервативна партия, и всички опозиционни формации, които вчера се договориха да внесат законови текстове за блокиране на Брекзит без сделка.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: "От какво се страхува толкова, че трябва да пречи на парламента да разисква Брекзит? Когато все пак парламентът се събере за кратко идната седмица, първата ни работа ще е да внесем предложения за блокиране на тези негови намерения."

На опозицията остава още в началото на идната седмица да поиска вот на недоверие на кабинета "Джонсън". Мнозинството му в 650-членната камара е само от един глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия е готова да приеме финансовата помощ на Г-7
Бразилия е готова да приеме финансовата помощ на Г-7
БНБ оповестява данни за външния ни дълг
БНБ оповестява данни за външния ни дълг