НОВИНИ

Борисов: Балканите имат потенциал да заместят Великобритания в ЕС

В Солун българския премиер обяви, че Балканите имат потенциал да заместят Великобритания в европейското семейство след Брекзита. Бойко Борисов участва в тристранна среща България - Гърция - Сърбия на високо ниво. Българският премиер и гръцкият му колега Алексис Ципрас заедно със сръбския президент Александър Вучич са на мнение, че трябва да се работи повече за стабилността на Балканите.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Станислав Ангелов
22:34, 13.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света
борисов балканите имат потенциал заместят великобритания

България и Гърция дадоха пълната си подкрепа на Сърбия по пътя към ЕС.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Благодаря за подкрепата по пътя на европейския курс, който сме поели. Говорихме, че когато сме обединени, и трите страни сме 10 пъти по-силни.

По думите на тримата лидери Балканите са рисков регион заради етническото напрежение и миграцията, но трябва още да се работи за стабилността на държавите. Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова и по-бързо да се разреши спорната тема за името на Македония.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Виждаме нуждата от стабилизиране на ситуацията в една съседна страна, става въпрос за Македония. Съгласихме се, че трябва съществен диалог за решение по въпроса с името, което е предпоставка за нашата подкрепа за присъединяването на страната към ЕС и НАТО.

Според българския премиер Бойко Борисов балканите имат потенциал да се развиват добре.

По време на срещата на тримата лидери беше обсъдено изграждането на интерконекторната газова връзка между Гърция и България, както и ж.п. линията от Русе до Александруполис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ареста остават задържаните след боя в Асеновград
В ареста остават задържаните след боя в Асеновград
Тръмп и Макрон запазват разногласията си за климата, но са единодушни за Сирия
Тръмп и Макрон запазват разногласията си за климата, но са единодушни за Сирия