НОВИНИ

В ареста остават задържаните след боя в Асеновград

Пловдивският окръжен съд остави в ареста Асен Асенов и Джавет Юсеинов, които обжалваха задържането си под стража, наложено им миналата седмица от Асеновградския районен съд. Срещу двамата са повдигнати обвинения за хулигански прояви с особена дързост и цинизъм по време на боя пред болницата в Асеновград, където ранените преди това на язовир "40-те извора" деца гребци са докарани за преглед. Този инцидент предизвика двуседмични протести в Асеновград.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
22:52, 13.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Да проследят хода на делото в Пловдивския окръжен съд дойдоха група от протестиращите в Асеновград.

Йордан Тодоров: Тея двамата роми, които ще ги съдят и тях най-отговорно ви казвам, че протестите ще започнат отново, пуснат ли ги наново ще почнат протестите.

Асен Асенов и Джавет Юсеинов бяха арестувани една седмица след боя пред болницата в Асеновград. Пред съда двамата отрекоха участието си в него. Асен бил на работа в Пловдив, а Джавет заяви, че е съдействал на полицията да върнат разярените роми пред болницата, обратно в махалата. Обвиненията срещу тях обаче са за хулигански прояви.

Мирослав Христев - прокурор: Обвиненията са за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм за което законът предвижда наказания лишаване до три години от свобода. На първа инстанция съдът е преценил че са налице изискуемите предпоставки за задържането им за това е постановил мярка за задържане под стража.

Адвокатите на Асенов и Юсеинов казаха, че прокуратурата не разполага с доказателства срещу техните клиенти.

Живко Чепишев - адвокат: За нас те не са биячи, няма никакви доказателства, че те са били някой или са заплашвали, това, че са присъствали там не означава, че има хулигански подбуди.

Над четири часа продължи съдебното заседание и по делото в Пловдивския окръжен съд и срещу Петър Низамов-Перата, който нападна телевизионен оператор по време на големия протест в Асеновград на 2 юли. Низамов обжалваше мярката си задържане под стража. Съдът постанови, че има опасност той да извърши друго престъпление и за това го остави в ареста за постоянно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът над село Стара Кресна не е овладян, но няма опасност за населението
Пожарът над село Стара Кресна не е овладян, но няма опасност за населението
Борисов: Балканите имат потенциал да заместят Великобритания в ЕС
Борисов: Балканите имат потенциал да заместят Великобритания в ЕС