НОВИНИ

Над 1 000 души у нас са преминали безинтерфероновото лечение за хепатит С

Повече от 1000 души са получили достъп до безинтерфероновото лечение за Хепатит С. Предполага се обаче, че у нас болните са почти 100 000, като голяма част от тях дори не подозират за това. Сред основните причини за това са липсата на национална политика за превантивни прегледи и безsимптомното протичане на самото заболяване. Ако не се лекува, последствията за организма са много тежки.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:58, 13.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Революция в медицината - безинтерфероновата терапия за лечение на хепатит С има почти 100-процентова успеваемост. У нас се прилага от миналата година за най-тежките случаи. От този март Здравната каса поема лечението и на останалите. Снежана разбира, че носи вируса преди две години. Тя е една от първите, които получават достъп до лечението, въпреки че има сравнително лека степен на фиброза.

Снежана Георгиева: Пред мен стоеше перспективата да се доразболея, това е пълен абсурд.

Старият инжекционен метод на лечение има много тежки странични ефекти и не гарантира излекуване. Днес Снежана има всички шансове да остане здрава.

Снежана Георгиева: Лечението е изключително леко, без никакви странични ефекти. Без никакво страдание на организма.

Сериозен проблем е липсата на диагностика. Над 20% от болните, заразени преди 20 години ще развият рак или цироза на черния дроб. Особено застрашени са хората, претърпели кръвопреливане преди 92ра година, тъй като дотогава кръвните продукти не са изследвани за вируса. Всяка година у нас 840 души умират от Хепатит С и неговите усложнения. Около 100 хиляди се предполага, че са болни.

Д-р Станимир Хасърджиев - председател на националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист": Вероятно под 10 % от тези хора въобще подозират, че са инфектирани. Болестта протича скрито, възможно е с години човек въобще да не се усети.

Изследвайте се, е съветът на специалистите. Не е скъпо и може да ви спаси живота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът над Стара Кресна не застрашава домовете на хората
Пожарът над Стара Кресна не застрашава домовете на хората
Жители на квартал „Стрелбище“ в София излязоха на протест
Жители на квартал „Стрелбище“ в София излязоха на протест