НОВИНИ

Работодателите: Да отпаднат класовете за прослужено време. Синдикатите против

Вицепремиерът Валери Симеонов подкрепя идеята на работодателските организации Класът за прослужено време да отпадне и да влезе в основната работна заплата. Двете страни проведоха извънредна среща по темата.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Ивайло Минков
19:23, 13.07.2017
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Според работодателите коефициентът за стаж е архаизъм и недопустимо вмешателство на държавата на пазара на труда. Синдикатите обаче веднага се обявиха против. Според тях премахването на класовете е необосновано и ще доведе до замразяване на възнагражденията. На срещата в Министерския съвет работодателите и Симеонов са говорили също да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Съживен стар спор е дебатът - да отпадне ли класът за прослужено време. Сред аргументите на работодателите да поискат това, е че задължителните пари за стаж и опит, които получаваме към основната заплата, са всъщност изкуствена намеса на пазара на труда.

Васил Велев, предс. на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Ние не предвиждаме, не предполагаме и не целим понижаване на доходите, като отпадне класът. Ние сме предложили класът да се включи в основната заплата, тоест всички хора запазват доходите си такива, каквито са към тая дата, оттам нататък заплатата расте в зависимост от ръста в производителността, продажбите и т.н.

Според работодателите коефициентът за прослужено време сега дискриминира младите работещи.

Васил Велев, предс. на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Примерът, който се дава в БАН е, че в резултат на непремерения ръст на МРЗ и задължителния клас за прослужено време всъщност портиерите и хигиенистите в БАН всъщност получават по-високи заплати от младите учени, защото младите учени нямат прослужено време, а МРЗ се е приближила до средната в БАН.

Вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи работодателите.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика: Това е просто един остатък от по-други трудово-правни взаимоотношения, да не кажа от времето на класовите взаимоотношения, казано в кръга на шегата, и смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата.

Отпадне ли класът за прослужено време, работната заплата автоматично ще замръзне, опонираха синдикатите. Напомниха, че и сега не всички фирми признават предишен стаж и опит на свои служители и не изплащат полагащите им се добавки.

Ваня Григорова, Конфедерация на труда "Подкрепа": Ако приемем това, процент прослужено време в момента да влезе в основната заплата, това означава, че от следващата година основната заплата няма да се увеличи. А ако е под формата на процент прослужено време, ще се увеличи, разбира се, с всяка година натрупан трудов стаж се увеличава и основната, брутната заплата. Ако го вкараме вътре, ще се замрази.

Спорен остава и начинът, по който да се определя МРЗ, чийто размер от 460 лева тази година влезе в сила след съдебно обжалване. Всички са съгласни, че механизъм е необходим. Според работодателите - защото МРЗ нараства необосновано. Според синдикатите - защото заплатата е ниска.

Васил Велев, предс. на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Във Видин съотношението на минималната към средната заплата отива над 80%, тоест всички получават еднакво, независимо от това, колко се трудят. Това безспорно води до ограничаване на ръста на БВП в страната, гони чуждите инвеститори, гони в чужбина работливите и квалифицирани работници и служители.
Ваня Григорова, Конфедерация на труда "Подкрепа": МРЗ ограничавала чуждестранните инвестиции и гонела хората от страната? Хората си тръгват, защото заплатите са ниски и защото условията на труд са лоши. Не, защото минималната работна заплата е висока.

Какъв ще е механизмът за определяне на минималното възнаграждение, тепърва ще се решава на тристранка. Социалното министерство вече предложи три сценария за механизми за определяне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 40 процента по-евтина почивка в Гърция през септември
С 40 процента по-евтина почивка в Гърция през септември
Разходка на първите дами в Париж
Разходка на първите дами в Париж