НОВИНИ

Борисов и Москов продължават здравната реформа

Премиерът Борисов днес потвърди подкрепата си за здравния министър Петър Москов. Това стана при откриването на обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в "Пирогов". Бойко Борисов коментира, че все още не приема ДСБ за опозиция. Нещо повече - днес той даде знак как те могат да останат във властта.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:07, 14.12.2015
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

За да остане в управлението на държавата, Петър Москов сам се е отказал от управлението в ДСБ. Иначе, според него, се губел смисълът в съществуването на всяка партия да реализира идеите си във властта.

Въпрос: Имаше ли натиск да напускате поста министър от страна на ДСБ?
Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Не, не какво сме говорили заедно с ДСБ е това, което пише в декларацията като решение на националното ни ръководство. Иначе аз пак казвам, не мога да приема връщането на ДСБ в капсулация, независимо от трудностите по пътя. Можеш да загубиш битка, не можеш да загубиш войната.
Въпрос: А имаше ли натиск да напуснете партията?
Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Не не говорим за натиск говорим за разговори, с които аз мога да съм съгласен или не.



Премиерът също трудно приема оттеглянето на ДСБ в опозиция. Там, според него, били най-интелигентните хора, макар и по-емоционални. Затова им посочи възможен изход от кризата им на доверие.

Бойко Борисов - министър председател на Р България: В неделя с Радан бяхме първи приятели. Как да ги ....това да не е ... разбирате ли, до вчера сме били първа дружба. С цялото си доверие и разбиране. Аз не тая нищо лошо към него.
Въпрос: Чувствате ли се предаден в този ред на мисли?
Бойко Борисов - министър председател на Р България: От кой?
Въпрос: От Радан Кънев, от ДСБ?
Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Г-н премиер, наистина Ви моля, моля Ви, моля Ви да останем на друг разговор.
Бойко Борисов - министър председател на Р България: Не, ще Ви кажа нещо, което може би ще им помогне. Приемам, че ДСБ искаха да покажат, че на всяка цена трябва да се случат дадени надграждания на тази реформа. Получи им се, защото отзвукът е действително много голям. И сега оттук нататък с разум, толерантост и разговори можем да успеем. Така че в политиката има правило - никога не казвай никога.

Засега други оставки на хора от ДСБ във властта нямало. Според премиера вотът на недоверие, който БСП подготвя, няма как да мине, защото са направени много неща в здравеопазването. И даде пример с изцяло обвновената реанимация на неврохирургията в "Пирогов". Вотът, смята Борисов, нямало да мине и заради стопения дефицит на здравната каса - от 400 милиона миналата година до 10 милиона сега.

Петър Москов пък изтъкна че след обновените реанимации на "Пирогов" предстои модернизация на спешно приемно отделение, шоковата зала и ремонт на клиниката по кардиология.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Искрено се надявам, че това са добри неща, те се случват и заради това, че блока, ГЕРБ и други политически сили са сключили споразумение и са влезли в управлението.
Въпрос: Г-н министър, макар и в опозиция, дали очаквате партийците ви да ви подкрепят в здравната реформа
Д-р Петър Москов: Другото би било безумно и няма да го разбера.

Премиерът даде знак, че е оптимист и за съдебната реформа, в очакване на кандидатурите за министри и на реформаторския блок.

Бойко Борисов - министър председател на Р България: Надявам се, че това, което се направи в тази съдебна реформа, не е последното и затова виждате всеки ден призовавам за повече разум и толерантност, защото много неща се направиха и още много могат да се направят.

Следващият правосъден министър ще е консенсусна личност - обещава премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще ни подмине ли грипът тази година?
Ще ни подмине ли грипът тази година?
Комисията одобри промените в Конституцията
Комисията одобри промените в Конституцията