НОВИНИ

Брекзит и невидимата граница на остров Ирландия

Един от най-болезнените въпроси в преговорите за напускането на Великобритания е този за статута на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Екип на БНТ беше в един от граничните райони.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова оператор: Атанас Атанасов
19:50, 29.01.2018
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Главният път Дъблин-Белфаст. Тук е едно от общо около 300 места, на които неусетно се преминава от едната в другата държава на острова. Единственото, по което разбираш, че напускаш ирландска и вече си на британска територия, е измерването на разстоянията в мили, вместо в километри и напомнянето, че трябва да прибереш еврото и да приготвиш лирите.

Когато британците окончателно напуснат ЕС, ще има граница от 499 км между република Ирландия, която остава в съюза и Северна Ирландия като част от Обединеното кралство. Днес тази граница е невидима и тук има свободно движение на хора. Границата буквално минава по средата на селото, което виждате зад гърба ми и никой не я забелязва. А тук, където сега е склад, някога е бил граничен пункт...Тук хората са се редили на опашки, за да обясняват при кого отиват, какво носят и с каква цел е посещението им в другата държава. Опашката от камиони е достигала километри навътре. Сега всички тук се питат дали тези времена отново ще се върнат.

Военните пунктове и дългите проверки по границата са част от ежедневието на хората тук по времето на атентатите на ИРА, взривените мостове в района и страха. Днес това е само болезнен спомен. Сега 35 000 души всекидневно пресичат понякога дори по няколко пъти силно криволичещата граница, за да работят, учат или пазаруват от другата страна.

На по-малко от 50 км от границата в град Арма в Северна Ирландия всяка събота 76 деца влизат в клас, за да четат на български. Създател на българското училище "Иван Вазов" е Валентина Стефанова, която живее от 18 години в Обединеното кралство. Срещаме я в Република Ирландия, недалеч от град Дъндоук, от който са част от учениците ѝ.

Валентина Стефанова, директор на училище "Иван Вазов", гр. Арма, Северна Ирландия: Пътуващите при нас деца, които пресичат всяка събота границата, са от Дъндоук, три семейства, с общо четири деца и също от град Монахан едно семейство, което също всяка седмица пресича границата, за да дойде в Северна Ирландия.

Родителите, които нямат британско гражданство, се тревожат какво ще е бъдещето на техните семейства.

Валентина Стефанова, директор на училище "Иван Вазов", гр. Арма, Северна Ирландия: Нашето училище е регистрирано по местното законодателство и по това, което от МОН в България ни изискват. Ще продължим да функционираме и след Брекзит. Единствено може да има някакви спънки за тези семейства, които ще пътуват, ако евентуално границата бъде затворена отново, това ще е свързано с изваждане на нови документи.

Великобритания декларира, че ще напусне единния пазар и митническия съюз, което на теория би означавало край на свободното движение на хора и стоки през границата. Търсенето на решение за това какъв режим да бъде въведен тук, на остров Ирландия продължава в преговорите между Лондон и Брюксел. Решение, от което зависи съдбата на хората тук, които не искат връщане на твърда граница и съживяване на спомените от миналото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Популярни мелодии заместват училищния звънец във варненско училище
​Популярни мелодии заместват училищния звънец във варненско училище
​Конфликт между РУО и гимназия в Русе заради план-приема​
​Конфликт между РУО и гимназия в Русе заради план-приема​