Ски учител от разложкото село Бачево отглежда пъдпъдъци и произвежда стотици яйца на ден. Стопанинът реализира продукцията в страната директно на потребители, защото няма право да ги предлага по документи в търговски обекти. Пъдпъдъчите яйца стават все по-търсена стока, защото са полезни за имунната система, зрението, съдържат и витамини и могат да се консумират дори и от деца.
Да отглежда пъдпъдъци Стоян Попов се захваща преди три години. За да кандидатства за европейско финансиране трябвало да има над 300 птици. Първите две години били най-трудни. За да събере средства за фермата трябвало да работи две години - през зимата като ски учител, а през лятото в строителството.
Стоян Попов, фермер: "Лиших се от моето хоби да карам мотор, продадох си мотора, за да мога да изградя фермата, и почти социалния живот ми отиде на кино."
Пъдпъдъците във фермата сега са над хиляда, а яйцата мъжът продава само на директен консуматор. За да може да стигне до повече потребители, клетките на птиците трябва да са миещи, а не както сега - дървени.
Стоян Попов, фермер: "Лятото е много трудно да се намери пазар. Зимата им много търсене. Даже някои дни не смогваме с пазара."
Цената за бройката е 20 стотинки, а при домашни условия пъдпъдъчите яйца трябва да се съхраняват при температура от 5 до 18 градуса, за да не изгубят свойствата си.
"И как успявате по цял ден сте на пистите в Банско?"
Стоян Попов, фермер: "Като се прибере от работа, ако няма кой да ме отмени, идвам тука, почвам да слагам да се чисти, постоянно трябва да се следи температурата, влажността на въздуха и общо взето бачкане здраво."
За да има яйца в тази ферма, температурата не трябва да пада под 19 градуса. На ден тук се произвеждат около 500 яйца.
Повечето от птиците във фермата на ски учителя са от вида японски фараон, има и малко английски бял и черен пъдпъдък. А за песента им казва, че мъжките говорят на женските, но само те знаели какво си казват.