НОВИНИ

Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит

Почивките на стотици хиляди туристи по света се отменят заради фалит на един от най-старите туроператори. След 178 години в бизнеса "Томас Кук" обяви, че прекратява дейността си.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:47, 23.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

След три дни преговори "Томас Кук" не е успя да намери необходимите 200 милиона британски лири, за да се спаси. Така компанията няма да може да продължи дейността си и започва производство по ликвидация.

Фалитът ще засегне над половин милион туристи по света, от които 150 хиляди британци. 21 хиляди служители на компанията губят работата си.

Главният изпълнителен директор се извини на клиентите, служителите, доставчиците и партньорите и заяви:

Питър Франкхозър: "Това е изявление, което се надявах, че никога няма да се наложи да направя. Въпреки огромните усилия месеци наред и интензивните преговори през последните дни, не успяхме да постигнем сделка за спасяването на нашия бизнес".

Британските авиационни власти информираха, че започва мащабна операция по връщането у дома на засегнатите туристи.

Тим Джонсън, директор в британската служба за гражданска авиация: "Основната ни задача е да извършим най-голямото репатриране в мирно време и да приберем във Великобритания 150 хиляди души през следващите две седмици".

19 милиона души от 16 страни всяка година се възползваха от услугите на туроператора. Като причини за фалита се посочва огромната задлъжнялост на компанията, отливът на туристи заради конкуренцията на евтини оферти и несигурността около Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздават най-престижните телевизионни награди Еми
Раздават най-престижните телевизионни награди "Еми"
Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва
Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва