НОВИНИ

Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва

Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва и обгазява най-близкия квартал. Екоинспекцията в Перник е установила замърсяване на въздуха в града.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:36, 23.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Проверката на РИОСВ-Перник е след получен сигнал на зеления телефон на екоминистерството.

На община Дупница ще бъде съставен акт за административно нарушение. Експерти са установили, че не се изсипва необходимото количество земна маса върху старите битови отпадъци. При проверката си еколозите на РИОСВ-Перник са установили, че камион на сметосъбиращата фирма е изхвърлял отпадъци на нерегламентирано за това място.

Десислава Борисова, еколог в община Дупница: „Казахме и на фирмата, на определено място да изсипе отпадъка, за да не допуснем самозаплаване и на този отпадък. Знаете, че там горе има техника с гориво, не може да допуснем запалването и на техниката“.

От община Дупница казаха, че няма как да се предотврати самозапалването на депото, докато то не се рекултивира. А това трябва да се случи до 2020 година. В момента отпадъците на града се извозват на друго място, тъй като изграждането на новото депо край село Джерман не е започнало. За него все още няма издадено разрешително за строеж.

Ели Подгорска, началник отдел "Социални проекти" в община Дупница: „След издаването на разрешението за строеж ще бъде внесен, съответно заявление за финансиране ще бъде внесено в ПУДООС, след одобрението му ще бъде възложена процедура за избор на фирма, за същинското строителство“.

Новото депо трябва да събира боклука на няколко общини от региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският туроператор Томас Кук обяви фалит
Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит
Мъжът, който се барикадира в дома си в „Овча купел”, е задържан за 24 часа
Мъжът, който се барикадира в дома си в „Овча купел”, е задържан за 24 часа