НОВИНИ

БСП няма да участва в широка коалиция с ГЕРБ

БСП няма да участва в широка коалиция с ГЕРБ за управление на страната, заяви в изборната нощ лидерът на партията Корнелия Нинова. Ако от ГЕРБ не успеят, БСП ще се опита да сформира правителство.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:01, 27.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Краткото изявление на Корнелия Нинова в изборната нощ започна с поздравление към ГЕРБ за победата и с благодарност към избирателите - близо милион, подкрепили БСП. Категорично заяви, че социалистите няма да участват в едно управление с ГЕРБ.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Поздравявам ГЕРБ за победата, но ако бъдем поканени за разговори и за коалиция - няма да участваме в такава. В политиката има принципни неща, ние сме заявявали в кампания и по принцип, че програмите ни са сериозно различни, че ние сме алтернатива на ГЕРБ и че искахме промяната на статуквото. Така че, ако бъдем поканени - голяма коалиция между нас не е възможна".

От "Позитано" са единодушни, че ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство и БСП получи мандат, ще се опита да го реализира.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Ако те не успеят да съставят кабинет и на нас ни бъде връчен мандат, ние ще опитаме да направим правителство на България. В името на нейната стабилност и на предстоящото председателство на ЕС".

Като положителен знак за политиката на партията Нинова посочи факта, че БСП значително е разширила подкрепата си.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Увеличили сме двойно подкрепата си спрямо 2014 г. - парламентарни избори, когато имаме 505 000 гласа, почти 3 пъти се е увеличила подкрепата за една година, преди една година по това време имахме 10 % подкрепа, сега сме около 30%, чакаме окончателните резултати. Потвърждаваме резултата на президента Радев на първи тур, когато се брои партийния вот.Това доказва, че сме на прав път и продължаваме да работим за промяната, която започнахме в България".

Това, че БСП остана втора политическа сила, може ли да се отрази върху стабилността на лидера на партията - на този въпрос пред БНТ Весела Лечева еднозначно заяви.

Весела Лечева, БСП: Не, в никакъв случай. БСП има един много силен лидер с много силна воля и с много силен характер".

От БСП обещаха по-конкретна информация, след като излязат окончателните резултати от гласуването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резултатите показват тежък удар за дясното
Резултатите показват тежък удар за дясното
Благоустрояват района около социалните жилища в Дупница
Благоустрояват района около социалните жилища в Дупница