НОВИНИ

БСП се събират на извънреден конгрес

На извънредното заседание на конгреса на БСП ще обсъждат алтернативния бюджет, изготвен от експертите на партията. Висшият форум на социалистите ще излезе и с позиция за приоритетите на българското европредседателство. Пленумът на БСП преди две седмици обаче показа, че атмосферата в Националния съвет на левицата не е безоблачна. Независимо че има известно напрежение, преобладаващо е мнението, че повечето социалисти стоят зад сегашния си лидер Корнелия Нинова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 28.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

До заседанието на конгреса се стигна след изненадващото предложение на лидера Корнелия Нинова за провеждането му. Социалисти коментират, че с този ход тя иска да заглуши вътрешната опозиция. Смятат, че обявените теми са претекст, защото по тях не е нужно да се произнася конгресът. Че има напрежение между Националния съвет - широкото ръководство на партията и Изпълнителното бюро стана ясно на пленума преди две седмици. Тогава вътрешната опозиция беше на крачка да бламира Корнелия Нинова в намерението ѝ да свика заседание на 49-ия конгрес.

Очаква се днес лидерът на БСП да получи подкрепа от най-висшия форум на партията, в който ще се включат около 800 делегати от цялата страна. Някои допускат, че Нинова ще поиска вот на доверие, макар че уставът на партията не предвижда такава възможност. Самата Нинова беше лаконична пред медиите.

- Очаквате ли да е напрегнат конгресът?

- Да. Предвид очакванията, които се създадоха в публичното пространство. Очаквам да е интересен.

Ако Нинова поиска и получи подкрепа от делегатите, което не е изключено, това означава, че лидерът на БСП ще тушира поне за известно време гласовете на вътрешната опозиция. Кои са те?

;

За всички е ясно, че отношенията на Нинова и Георги Гергов, който бе принуден да подаде оставка заради "ЦУМ-гейт", са силно обтегнати. В тази опозиционна група може да се причисли и Красимир Янков, който има претенции и за поста ѝ. Силен отпор Нинова среща и от хората, които бяха отстранени от парламента заради повече от 12 години стаж в него. В тази група може да се споменат имената на Михаил Миков, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов. Интересна е позицията на Румен Овчаров, който е от хората със силно влияние в партията. Известно е, че Корнелия Нинова спечели лидерския пост, благодарение и на неговата подкрепа. На последния пленум обаче той не е спестил критиките си за управлението на партията. Социалисти смятат, че това изказване може да се приеме и като предупреждение.

В същото време вътрешнопартийно проучване показва, че Корнелия Нинова има мощна подкрепа от редовите социалисти. Зад нея са хора също със силно влияние в БСП като Кирил Добрев, Деница Златева, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов.

Така изглежда картината в БСП, погледната отвън. Ще успее ли Корнелия Нинова да се справи с тази ситуация - ще покаже конгресът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Генерал Тошево излизат на пореден протест срещу добива на газ
В Генерал Тошево излизат на пореден протест срещу добива на газ
Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария поема управлението на Каталуния
Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария поема управлението на Каталуния