НОВИНИ

Три банкомата за една нощ бяха ударени в България

Рекорд по разбиване на банкомати - три машини бяха ударени на различни места - в София, Банкя и град Баня. С това случаите от началото на годината вече са 8. Според вътрешния министър Валентин Радев, не става въпрос за организирана престъпна група, а за несвързани едно с друго престъпления. По думите му, вече има заподозрени по единия от случаите.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Екип на „По света и у нас“
21:42, 27.10.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Най-дързък е опитът с взривения банкомат около 4 часа тази нощ в центъра на Банкя. Взривът е бил толкова силен, че се е чул на 2 км. разстояние. Изцяло е разрушен банковият офис, където се е намирал банкоматът. Все още не е ясно точно колко пари са откраднати. Заради ранния час няма пострадали хора, щетите са само материални.

Кирил Николов: Чух силен тътен към 4.10.Слязохме и видяхме, че обират банката... Видяхме ги, но какво да направим. Да ги спрем ли?Полицията взе показания. Бяха 3, 4 души, но не ги видях. Беше тъмно.
Пенка Пешева, пощальон: Откакто работя тук, поне 2 пъти обират банкомата. Смятам, че причината за това е безпаричието на хората.
Надежда Ненкова, пощальон: Дойдох на работа в 6.10. Имаше много полиция, навсякъде стъкла и разбит банкомат. Аз лично не видях да има разпръснати пари.

Взривът на банкомата в столичния квартал „Левски“ е станал час по-рано от този в Банкя. И тук има материални щети, без пострадали хора. Разбитото устройство е било в офис на банка с 24 часов достъп и по информация на банката ,от него не липсват пари.

Маринела Иванова, кв. „Левски“: Според мен, това е проблем на охраната на банката. Защото тука има и други опити за разбиване на помещението на банкомата.

Третият опит за кражба е от банкомат в сградата на кметството в Баня, Карловско. Крадците разбили вратата на кметството и направили опит да разбият банкомата с чукове и щанги. Кражбата е била предотвратена заради задействаталата се аларма. Патрулът на охранителната фирма реагирал светкавично и е пристигнал на място още на 5-та минута.

В Баня има два банкомата и това е първия случай на опит за кражба.

Стамен Гешев, кмет на Баня: Много безцеремонно идват само пред вратата, виждат че има камера, виждат че има лепенки на СОТ, но въпреки това си позволяват да разбият вратата и да се опитат да разбият и банкомата.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не само у нас вече има такава мода за разбиване на банкомати с използване на газ.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Много бързо се интернационализират. Те взимат опит от други държави, където се е случило, минават оттук, даже не знаем дали са само българи, но очевидно трябва добро познаване на тези банки, на тези структури, за да влезеш вътре, както е в Баня. Той влиза с щанга вътре, банкоматът е вътре, така че това са може би местни хора.

Тепърва ще стане ясно точно колко пари от банкомата в Банкя са откраднати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ иска законови текстове за формирането на цената на труда в България
КНСБ иска законови текстове за формирането на цената на труда в България
Испанският премиер свиква избори в Каталуния на 21 декември
Испанският премиер свиква избори в Каталуния на 21 декември