НОВИНИ

Бойко Борисов на официално посещение в Босна и Херциговина

Първа официална визита на български премиер в Босна и Херцеговина. Европейското и евроатлантическото бъдеще на всички държави от Западните Балкани беше централна тема в разговорите на Бойко Борисов с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Борбата с корупцията и тероризма, както и развитието на икономическите отношения и туризма, също са сред водещите теми.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:25, 27.10.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

В парламентарната „скупщина“ на Босна и Херцеговина Бойко Борисов бе официално посрещнат от председателстващия съвета на министрите Денис Звиздич.

Пред българския си колега Звиздич подчерта изключителната важност на тази визита, защото е дошла официална делегация от държавата, която първа е признала Босна и Херцеговина. Той нарече Бойко Борисов свой верен приятел и му благодари за активната подкрепа за европейското бъдеще на страната.

Желанието на Босна и Херцеговина е да получи статут на преговаряща страна за членство в ЕС рамките на българското председателство. В тази посока Звиздич изтъкна огромната работа извършена до момента в страната му.

Денис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите на Босна и Херцеговина: Сигурен съм , че премиерът Борисов и неговото правителство ще ни подкрепят и в бъдеще за този процес и му благодаря, че програмата за разширяване на Евросъюза е един от приоритетите на българското председателство . Така тази тема ще продължи да бъде във фокуса на цяла Европа.

Фактът че три приятелски държави България, Австрия и Румъния ще ръководят последователно Евросъюза дава рядък шанс за успех, но не бива да бъдем прекалени оптимисти отговори Бойко Борисов. Съдбата на Западните Балкани е в наши ръце и само от политическите елити на страните зависи дали ще убедят Европа, която има своите страхове бе категоричен той.

Двамата премиери се разбраха и за незабавни общи действия в борбата срещу тороизма и радикалния ислям . Бойко Борисов заяви , че в Сараево е получил всички уверения, че тук радикален ислям няма а Звзедич опре8ели ката съзнателна пропаганда срещу страната му твърдения в обратната посока

Развитието на двустранните икономически отношения, туризма и важността да бъде открита директна самолетна линия София-Скопие-Сараево бяха също сред важните обсъждани теми. Транспортните министри на двете страни подписаха днес и стратегически важно споразумение за изменение на Спогодбата за международни автомобилни превози на пътници и товари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри от Добричката болница искат по-високи заплати
Медицинските сестри от Добричката болница искат по-високи заплати
След репортаж на БНТ2: Концертната зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
След репортаж на БНТ2: Концертната зала в Пловдив ще бъде ремонтирана