НОВИНИ

Мораториум върху въвеждането на нови лекарства

Решението на Здравната каса да не заплаща нови терапии ще остави много пациенти без алтернатива и надежда. От Националната пациентска организация остро реагираха на тези ограничителни мерки. Фармацевтичните организации обявиха подобна забрана като безпрецедентна. От Фармацевтичния съюз предложиха вместо да се ограничава лечението на пациентите - най-скъпите лекарствата за редки болести да се извадят от касата и да се осигуряват от друг фонд.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:17, 27.10.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Новите терапии обикновено са за заболявания, за които до сега не е имало лечение, значително увеличават преживяемостта на онкоболни или драстично намаляват усложненията.

Деян Денев, Асоциация на научноизследоватетелските фармацевтични производители: До сега в България не е налагана забрана Касата да поема нови терапии, които са одобрени, разрешени за употреба и са препоръчани за плащане, тъй като са намерени за полезни за българските граждани. А някои от тези терапии даже са със сключени договори за отстъпка с изгодни за касата условия.

За да влязат в позитивния списък за осигуряване от касата, новите терапии минават и през строга оценка за ефективност като удължаване на живота, намаляване на усложненията, липса на алтернатива, съотношение разход-резултат. Така например за следващата година касата трябваше да поеме нова и по-ефективна терапия за хронична и за остра левкемия, за белодробна фиброза, нов клас за лечение за метастази при рак на млечната жлеза. Макар и по-скъпи, някои от тях дори биха облекчили бюджета на касата.

Деян Денев, Асоциация на научноизследоватетелските фармацевтични производители: Контролирането на едно заболяване спестява средства в други области. Ако например погледнем хепатит С, което често се дава като пример това че над хиляда пациента са напълно излекувани това означава, че те никога няма да развият усложнения, няма да развият първичен карценом на черния дроб.

Преди да се мисли за административни ограничения в лечението, има други мерки, които биха решили доста проблеми - казват от фармацевтичния съюз и предлагат от касата да се извадят най-скъпите, медикаментите за редки болести.

проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз: Този фонд е солидарен фонд. Лекарствата и лечението на редки заболявания изисква огромен ресурс който би трябвало да бъде изваден, които би трябвало да бъде покриван по друга линия и с други средства.

Значителен ресурс би се освободил и ако бъде премахнато ДДС върху лекарствата заплащани от публичния фонд.

проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз: Ако върху този един милиард няма ДДС, този един милиард ще е милиард и 200 милиона и това ще бъде абсолютно достатъчно за лекарственото лечение на българските граждани.

Според фармацевтите, бюджетът за лекарства трябва да бъде минимум милиард и 100 милиона. В противен случай пациентите отново няма да усетят ползата от увеличените пари за здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ2: Концертната зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
След репортаж на БНТ2: Концертната зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
Ситуацията в Бургаско се нормализира
Ситуацията в Бургаско се нормализира