НОВИНИ

"Булгартрансгаз" не планира развитие на вътрешната мрежа в следващите 10 години

В следващите 10 години "Булгартрансгаз" не планира развитие на вътрешнопреносната мрежа, захранваща бита и бизнеса, става ясно от инвестиционния план на компанията, обсъден публично в Комисията за енергийно и водно регулиране. Приоритет са газовите връзки със съседите, разширение на преносната мрежа от турската до сръбска граница и на хранилището в Чирен.

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 16.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От Българската газова асоциация предупредиха, че районите със слаба промишленост се заобикалят при изграждането на нови мрежи.

Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация: Години наред изоставяме такива енергийно изравнени региони като Северозапада, Дунавската част, Черноморската зона.

Единствените газови отклонения за вътрешно потребление, по които се работи са Разгол -Банско, Панагюрище- Пирдоп и към Свищов.

Едва 4% от домакинствата у нас са газифицирани, поради което фирмите, изграждащи битови мрежи, поискаха от "Булгартрансгаз" да разшири вътрешната си газопреносна система.

Дамян Пейчев, управител на газоснабдителна фирма: Ние ще изградим разпределителна, но няма как да я свържем с преносната. Това е проблем за общините, тъй като те нямат достъп до природен газ. Те могат да ползват само компресиран газ. Който оскъпява крайната цена. Общини без газ, знаете какво означава - липса на инвеститори, обезлюдяване, липса на възможности.

От "Булгартрансгаз" заявиха, че приоритет са магистралните мрежи, по които получаваме газ от чужбина.

Ясен Иванов, "Булгартрансгаз": Макар и печеливша компания, "Булгартрансгаз" разполага с ограничен финансов ресурс. Ние правим каквото е възможно по силите ни на база на предварителни проучвания за потреблението на газ в страната и съответните региони. Така че занапред ще се стараем да се увеличава възможността за газификация в България.

4.8 млрд. евро са инвестициите до 2028 г. Най-голямата, от близо 2,6 млрд. лв. за "Турски поток", забуксува, след като ВАС забрани на "Булгартрансгаз" да сключи договор с втория в конкурса "Газово развитие и разширение в България", вместо с първия класирал се - саудитския консорциум "Аркад".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсата на кадри е причината да няма достатъчно денонощни аптеки
Липсата на кадри е причината да няма достатъчно денонощни аптеки
Хърватин е пред подпис с Ботев Пд
Хърватин е пред подпис с Ботев Пд